Bavyera'da zafer 'Klingonca' isteyenin

Almanya’da koalisyonun Bavyeralı ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), “göçmenlerin evlerinde Almanca konuşma mecbur tutulması” önerisinden geri adım attı.

Yayınlanma: 09.12.2014 - 10:51
Abone Ol google-news

Başbakan Angela Merkel’in “hükümet politikası değil” dediği öneri, “göçmenler günlük hayatta Almanca konuşmaya teşvik edilmeli” diye değiştirildi.

Alman kamuoyunda alay konusu olan öneriye Türkiye kökenli göçmenler “insanlık dışı, anayasaya aykırı” diye isyan etmişti. Koalisyonun ortanca ortağı SPD’nin Genel Sekreteri Yasmin Fahimi “CSU Absürdistan’da yaşıyor”, SPD’nin Bavyera lideri Natascha Kohnen “CSU’nun bir dil polisi eksik” tepkisini gösterdi. CDU Genel Sekreteri Peter Tauber “Evde Latince, Klingonca ya da Hessen lehçesi konuşmam, siyaseti ilgilendirmez” dedi.

“Bavyera lehçesi Almanca sayılır mı” tartışması çıkarken, Frankfurter Allgemeine başyazısında “Almanca pek çok Bavyeralı için yabancı bir dildir” dedi. Twitter’da “Hadi yallah” deyimine atıfla #YallaCSU “top trending topic” oldu. Ve CSU’nun durumu kurtarma çabası Bavyera lehçesiyle aktarıldı: “Di hoam uns ned richtig verstanden tuen” (Bizi yanlış anladınız).


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler