BDP, DBP oluyor

Kürt siyasal hareketi 3’e bölünüyor, Demirtaş koltuğu bırakacak.

Yayınlanma: 25.04.2014 - 21:50
Abone Ol google-news

Milletvekillerinin HDP’ye katılmasının ardından BDP’nin haziranda toplanacak kongresinde köklü değişiklikler yaşanacak. BDP, geçen hafta yapılan toplantıda tüm milletvekillerinin 28 Nisan’da HDP’ye katılmasına karar vermişti. BDP, Türk siyasi sisteminin alışık olmadığı yeni bir yapılanma ve çalışma esasıyla yoluna devam edecek. Haziran ayında düzenlenecek kongrede BDP’deki değişiklik sadece liderlerin ve yöneticilerin belirlenmesiyle kalmayacak.

BDP, kongrede adını da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) olarak değiştirecek. Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösterecek. DBP’nin temel amacı ise demokratik özerklik ve bu çerçevede siyasal, hukuk, öz savunma, sosyal, ekonomik, kültürel, ekoloji ve diplomasi alanlarında halk örgütlenmesi sağlamak olacak. BDP’li tüm belediye başkanları da DBP’ye katılarak çalışmalara destek verecek. Bölge illeri dışındaki belediye başkanları ve örgütler ise HDP’ye katılacak. Selahattin Demirtaş’ın koltuğu bırakacağına kesin gözüyle bakılırken Gültan Kışanak da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçildiğinden, partiye yeni eşbaşkanlar seçilecek. DBP’de çarpıcı bir ilke kararı da alındı. Buna göre BDP yönetiminde olan veya örgütlerinde siyaset yapan partililer, halk seçimiyle oluşturulan hiçbir makama aday olamayacak.

Haziranda kongresini toplayacak olan HDP’de de ciddi bir değişim yaşanacak. BDP’li milletvekillerinin katılmasıyla TBMM’de grup kurma sayısına ulaşacak olan HDP’de eşbaşkanlık için çözüm sürecinde defalarca İmralı ve Kandil’e giden ve böylece hem Öcalan hem de Kandil’de kabul gördükleri dile getirilen BDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken’in isimleri ağırlık kazanıyor. Mevcut Eş Genel Başkan Ertuğrul Kürkçü ile devam edilmesi halinde de Türkiye diğer eş genel başkanının Pervin Buldan olacağı konuşuluyor. Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) de yönetimi değişecek. Eşbaşkan Aysel Tuğluk’un koltuğunu koruyacağı belirtilirken eşbaşkanlık için BDP Eş Genel Başkanlığı’nı bırakacak Demirtaş’ın yanı sıra Osman Baydemir’in adı geçiyor. AncakDemirtaş’ın, DTK eşbaşkanlığı teklifine sıcak bakmadığı, DTK yönetiminin ikna çabalarından sonra durumun netlik kazanacağı belirtiliyor. Diğer yandan hem HDP, hem DBP hem de DTK’de KCK davalarından tahliye edilenlerin de yönetim düzeyinde görev almalarının söz konusu olduğu belirtiliyor.

Demirtaş soğuk

Diyarbakır’da dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş, “HDP kongresinde HDP eşbaşkan adayı olmam gibi bir düşüncem yok. BDP eşbaşkanı olarak şimdilik BDP’yi kongreye götürecek hazırlıkları yürüteceğiz. Daha sonra ben de HDP’ye bir geçiş yapacağım.
HDP milletvekili olarak görevimi sürdürmeyi düşünüyorum. Yeniden herhangi bir kurumun, herhangi bir partinin eşbaşkanı olmak gibi bir düşüncem yok. Herhangi bir adaylık da düşünmüyorum” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler