Bebeğin pasaport çilesi

Binlerce Ezidi katliam korkusuyla Türkiye kapısına dayandı. Ancak bazıları pasaport sorunu yaşadığı için Türkiye'ye girmekte sorun yaşıyorlar.

Yayınlanma: 06.08.2014 - 22:58
Abone Ol google-news

IŞİD’in Irak’ta ilerleyişi katliam korkusuyla yeni bir göç dalgası yarattı. Binlerce gayrimüslim, IŞİD korkusuyla Türkiye’ye doğru kaçmaya başladı. Bir grup Ezidi, dün Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye sığındı. Pasaport sorunu yaşayan Ezidiler, gerekirse kaçak yollardan Türkiye’ye gireceklerini belirtirken, Avrupa’daki Ezidi örgütlerinden de yardım istediler.

IŞİD’in saldırıları sonrasında Erbil’de peşmerge ile ilgili umutlar ve talepler artmış durumda. Özellikle Amerika’dan beklenen ağır silah yardımının gelmesinden sonra Peşmerge’nin IŞİD’e karşı operasyonlarını yoğunlaştırması halkta umut yarattı. Erbil’in kuzeybatısının 45 kilometre ilerisinde çatışmalar sürerken, peşmerge Musul yolu üzerinde geçişleri yasaklamış durumda. Kısa süre içerisinde peşmergenin IŞİD’i başta Sincar (Şengal) olmak üzere Kürt Yönetimi’nin etkin olduğu yörelerden çıkaracağı konusunda beklentiler yüksek. Dönüş yolunda aracımızda yine bir IŞİD mağduru bulunuyor. 5 gün önce Sincar’dan (Şengal) kaçan 70 yaşlarındaki İsmail Kasım adlı bir Müslüman Kürt köylüsü, şeriatçıların gelmesiyle birlikte neye uğradıklarını şaşırdığını söyledi. IŞİD’in, yaşadığı köydeki Ezidi ve gayrimüslimleri tespit etmek için köyün imamını yanına katarak ev ev dolaştığını belirten yaşlı adam, korkudan 3 çocuğu ile birlikte Erbil’deki kızının evine kaçtığını, ancak tek göz odalı evde bu kadar kalabalık kişi barınamayınca Zaho’daki diğer kızının evine gitmek için yola çıktığını anlattı. Kasım, “Bu nasıl Müslümanlık? Böyle bir şey görmedim. Camileri türbeleri yıkıyorlar. Kutsal insanların adlarına yapılan ibadethanelere zarar veriyorlar. İslamda bu yoktur” dedi.

Yolda ilerlerken Ezidi ve yerel halkın Mesihi diye adlandırdığı Hıristiyanların yeni bir panik dalgasına tanık olduk. Duhok yakınlarındaki Kasrok köyü ile Musul tarafındaki Makrube dağı arasındaki çoğunluğu Ezidi ve Hıristiyanların yaşadığı 50 kadar köyden akın akın insanların araçlarla güvenli bölgelere kaçtığına tanıklık ettik. Bahşik, Bertila, Bahrike gibi köylerin bulunduğu bu bölgede büyük kaçış olduğu belirtildi.

Habur yakınlarında ise Ezidilerin Türkiye’ye kaçışına tanık oluyoruz. Bunlardan biri Sincar’dan Kürt kökenli Ezidi Hasen Hüseyn. Sinune köyünden olan Hüseyn, çiftçilik yaptığını, ancak IŞİD saldırısının ardından topraklarını terk ederek canını kurtarmak için Türkiye’ye kaçtığını anlattı. Eşi ve çocuklarının şu anda Türkiye’de bulunduğunu, kendisinin de onların yanına gitmeye çalıştığını belirten Hüseyn, “Oralarda hiçbir akrabamız, tanıdığımız yok. Dayanabildiğimiz kadar Diyarbakır veya Ankara’da otelde kalıp, oradan da Avrupa’ya geçmeyi planlıyorum. Ama Avrupa kabul eder mi bilmiyorum. Avrupa’daki Ezidi örgütlerinden bu konuda yardım bekliyoruz. Ezidiler, Irak’ta katliamla karşı karşıya” dedi.

Abdullah adındaki bir başka Ezidi ise pasaportu olmadığından yakınıyor. Kendisinin ve 6 aylık bebeğinin pasaportu olmadığını, ancak eşinin ve 5 çocuğunun pasaportu olduğunu ifade eden Abdullah, “Türkiye neden zorluk çıkarıyor, insanlara neden yardım etmiyor bilmiyorum. Eğer alınmazsam kaçak yollardan girmeye çalışacağım” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler