Bebekler ölüyor, rekor Güneydoğu’da

Ülkelerin gelişmişliğini gözler önüne seren ve sağlık alanında en temel gösterge olarak kabul edilen “anne - bebek ölümleri”ne AKP’nin 12 yıldır çare olamadığı bir kez daha ortaya konuldu. OECD ve Avrupa Birliği ülkelerinde binde 4 olan bebek ölüm hızı, Türkiye’de 2013’te binde 7.8 ile son 3 yıldaki en ileri seviyesine ulaştı. Bu oran, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde binde 12’ye kadar yükseldi.

Yayınlanma: 12.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Ülkelerin gelişmişliğini gözler önüne seren ve sağlık alanında en temel gösterge olarak kabul edilen  “anne - bebek ölümleri”ne AKP’nin 12 yıldır çare olamadığı bir kez daha ortaya kondu. OECD ve Avrupa Birliği ülkelerinde binde 4 olan bebek ölüm hızı, Türkiye’de 2013’te 7.8 ile son 3 yıldaki en ileri seviyesine ulaştı. Bu oran, gelişmişlik durumu bakımından en ileri bölgelerden Doğu Marmara Bölgesi’nde dahi 5.5 ile OECD ve AB’nin gerisinde kalırken Güneydoğu’da binde 12’ye kadar yükseldi. AKP hükümeti “2015 Yılı Programı”nı açıkladı. Hükümetin verdiği resmi rakamlar, bir ülkenin sağlıktaki durumunu gözler önüne seren ve sağlık alanında gelişmişlik bakımından en temel gösterge olarak kabul edilen “anne-bebek ölüm hızı oranları”nın, 2013’te 3 yıl öncesine geri döndüğünü, gelişmiş ülkelerin oranlarına kıyasla ise birkaç kat geride olduğunu ortaya koydu.

Programda, “Temel sağlık göstergelerinde ilerlemeler kaydedilmiş, bebek ölüm hızı ve anne ölüm oranı hızla düşürülmüş ve doğuşta beklenen yaşam süresi yükselmiştir” ifadeleri dikkat çekerken yer verilen grafikte bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığı ortaya kondu. Programda yayımlanan “Sağlık İstatistiği Yıllığı 2013” grafiğine göre, bebek ölüm hızı 2013’te, 3 yıl önceki seviyesine geri dönerek binde 7.8 olarak gerçekleşti. 2002’den bu yana azalmasıyla dikkat çeken anne ölüm oranı ise son yıl yükselerek 15.9’a ulaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler