Beethoven'le dans

'Symbiosis’, Borusan Kültür Sanat'ın düzenlediği Beethoven Festivali'nde 20 ve 21 Aralık günleri Haliç Kongre Merkezi Sadabad Oditoryumu'nda sahnelenecek.

Yayınlanma: 19.12.2013 - 13:22
Abone Ol google-news


Loş ışıklar eşliğinde, deyim yerindeyse kulaklarımızın pasını silen müthiş bir müzik... Sahnedeki sandalyelerde oturan 12 kişi... Müziği çalan Borusan Quartet, dansçılar ise Zeynep Tanbay Dans Topluluğu (ZTDT)...  Değişik bir projeyle karşımıza çıkan Zeynep Tanbay ve dansçılarını uzun süredir sahnede göremiyorduk. 2003’ten beri Akbank Sanat sponsorluğunda sahneye çıkan topluluk sponsorluk bitince büyük zorluklar yaşamış. Stüdyolarının ve belli bir mekanlarının olmaması da neredeyse topluluğu dağılma noktasına getirmiş. Tanbay yaşadıkları süreci, “çok acı çeksek de sessiz kalmayı tercih ettik” diye tanımlıyor.
Tanbay, Borusan'ın Beethoven Festivali kapsamında “Symbiosis” ile sevenlerinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor: “Borusan'dan gelen teklifin zamanlaması da çok iyi oldu. Festival, hem dinamizmimizi hem de yaratıcılığımızı tekrar bir araya getirdi.” “Symbiosis” bütün bu sürecin sonunda ortaya çıkan, dinamik ve enerji dolu bir birleştirici niteliği taşıyor Tanbay ve topluluğu için...
Modern dans denilince ilk akla gelen sanatçılardan biri Tanbay. Daha önceki dans gösterilerinde herkesi kendine hayran bırakan insan bedeninin dansla neler yapalileceğini bizlere gösteren, özel ışığı olan bir dansçı ve koreograf. Bir bedenin söz olmadan bize anlatmak istediği her şeyi anlatabilen, hayal gücümüzü zorlayan bir dans sanatçısı. Daha önceki dans gösterilerini seyretmediyseniz “Symbiosis”i kaçırmayın derim.
Tanbay, “Benim, Beethoven'ın dörtlü yaylı çalgılarından oluşan parçaları arasından seçip bir araya getirdiğim parçalardan yepyeni bir eser oluşturdular ve tabii ki bir parçanın bir bölümünden başka bir şarkının başka bir bölümüne sıçramak onlar için çok başka bir durumdu. Aynı şekilde bir kuartet için bir saat boyunca durmadan çalmak da alışılmadık bir durum, ancak bütün bu zorluklara rağmen provalarda çok olumlu ve pozitif bir şekilde çalıştık” diyor.
Tanbay, “Symbiosis”in festivalden bağımsız olarak 2014'te İstanbul'da tekrar sahnelenmesi gerektiğini düşünüyor: “Biz zaten ZTDT olarak Çanakkale'den Edirne'ye, Gaziantep'den Diyarbakır'a bir sürü ile gidiyoruz. Bunları tekrar “Symbiosis” ile gerçekleştirmek istiyoruz. Dış festivallere katılımımız öncelikle yurtiçindeki gösterimlerin başarılarıyla alakalı olacak. Festival yöneticilerinin biraz daha yakın takipte olmaları gerekir. İzmir ya da Ankara müzik festivallerinin yöneticilerinin tutumu bu durumu netleştirir.”
Tiyatro ve dans festivallerinin yanı sıra müzik festivallerine de katılabileceklerini söyleyen Tanbay, bu projenin sadece ZTDT'yi değil Borusan Quartet'i de bağladığını söylüyor.
Borusan Kültür Sanat’ın Beethoven Festivali dün başladı. Festival üç gün sürüyor. Tanbay ve topluluğu “Symbiosis” ile ilk kez 20 Aralık cuma saat 20.00’de, 21 Aralık cumartesi ise 15.30’da Haliç Kongre Merkezi Sadabad Oditoryumu’nda olacak.

‘Dansa Dikkat’
- Geçenlerde yahtığınız basın toplantısında “Dansa Dikkat” çağrısında bulunmuş ve “dansın desteğe ihtiyacı var” demiştiniz, nasıl bir yardım desteği oluşturulmalı sizce?
Z. Tanbay: Dansa özellikle dikkat çekmek istedim çünkü dans diğer sanat dallarının yanında en sonda kalıyor. Dünyada da bu düzen böyle ilerliyor olabilir ancak kültür-sanat sistemi iyi gelişmiş ülkelerde diğer sanat dallarının ilerlemesi geride kalan sanat dallarını da birlikte çekiyor. Türkiye'de dans maalesef en son sırada bile değil, neredeyse hiç önemsenmiyor. O açıdan dansa dikkat çekmek istedim. Hem Kültür Bakanlığı'na, hem belediyelere, hem iş dünyasına hem de kültür-sanat basınına bir çağrıydı aslında bu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler