Belediye değil sanki inşaat şirketi

Gaziosmanpaşa Belediyesi Sarıgöl’de süren kentsel dönüşüm projesi için tüm mal varlığını ipotek ettirerek İller Bankası’ndan 65 milyon lira kredi çekti. Belediyenin CHP’li Meclis Üyesi Ferhat Epözdemir, “Sarıgöl’deki 725 konutun yapımı için belediye binası bile ipotek ettirildi. Belediye şirkete döndü, vatandaşı da müşteri gibi görüyor” dedi.

Yayınlanma: 09.10.2014 - 14:00
Abone Ol google-news

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde İller Bankası’nı daha aktif kullanmak için geçtiğimiz yıl yeni bir model geliştirdi. Bakanlık, “Arsa temin modeli” ile dönüşümde belediyelere kaynak aktaracak, arazilerin bir kısmına konut bir kısmına da hasılat getirici projeler yapacaktı. Elde edilen gelirle, vatandaşın hak ediş parası ödenecekti. Bakanlık, ilgili kuruluşu İller Bankası kanalıyla ilk etapta Esenler ve Gaziosmanpaşa belediyeleriyle görüştü. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin toplam 285 bin metrekare alan üzerinde planladığı Sarıgöl-Yenidoğan kentsel yenileme projesinin ilk etabı olan 20 bin metrekarelik alanda yapılacak 725 konut ve sosyal tesisten oluşan projenin finansmanı için İller Bankası 98 milyon lira kredi tahsis etti. Ancak bu kredi bir önceki yönetim tarafından iptal edildi. Ancak yeni yönetim, bu kredi için geçen ay harekete geçti. Gaziosmanpaşa Belediyesi Meclisi 17 Eylül’de olağanüstü toplandı ve İller Bankası’ndan 65 milyon lira kredi çekilmesi için karar alındı. Karara CHP grubu red oyu verdi.


Satılan konutların parası nerede?

CHP’li Meclis Üyesi Ferhat Epözdemir, “Gaziosmanpaşa Belediyesi hem ekonomik hem de yönetim olarak böyle bir işin altından kalkamaz. Bir önceki yönetim kredi başvurusu yapmış sonra iptal etmişti” dedi. Belediyenin Sarıgöl’de yaptırdığı 725 konut için çok büyük bir borcun altına girdiğine dikkat çeken Epözdemir, konutların yüzde 80’inin satıldığını ancak satış gelirinin nereye gittiğinin belirsiz olduğunu söyledi. Epözdemir, “Sarıgöl’de 102 hak sahibi vardı. Paranın bir kısmı oraya gitti diyelim. Burada 500’e yakın daire dudak uçuklatan fiyatlara satıldı. Belediye burada resmen konut yapıp satıyor. Ancak verdiğimiz tüm soru önergelerine karşın bu satıştan elde edilen gelirin nereye gittiğini öğrenemiyoruz” dedi.
Belediyenin adeta bir kentsel dönüşüm şirketine döndüğünü dile getiren Epözdemir, inşaat için belediyenin tüm mal varlığının, gelirlerinin, kendi binasının bile kredi için şu an ipotek altında olduğunu vurguladı.


Arsa temin modeli

Arsa temin modeline göre, bir belediye, kentsel dönüşüm kapsamında 100 dönümlük arazi üzerinde anlaşma sağladıysa finansman desteği alacak. Bakanlık, arazinin bir bölümünü hak sahiplerinin konut ihtiyacına ayırırken, bu konutların finansmanı için de kalan arazide hasılat getirici projeler yürütecek. Bakanlık, belediyelere kredi desteği de sağlayacak. Belediyelerde herhangi bir finansman açığı doğmaması için vatandaşa vereceği konutun proje maliyeti kadar İller Bankası’ndan kredi tahsis edilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler