Belgeselin ustaları Selanik’te

22.Selanik Belgesel Festivali’nin (5-15 Mart) bu yıl ki onur konukları Magnum Ajans’ın efsanevi fotoğrafçısı, belgesel ve film yönetmeni Raymond Depardon ile fotoğrafçı-yönetmen Lauren Greenfield. Etkinlik, Depardon ve Greenfield’in toplu gösterimlerini düzenliyor.

Yayınlanma: 28.02.2020 - 10:49
Abone Ol google-news

Benim kökenim gazetecilik ama aynı zamanda şiir, politika beni cezbediyor. Belki de bir olaya tanıklık etme düşüncesi, görüntü ile olayları saptama inancı beni fotoğrafa, belgesele yönlendirdi.

                                                                      Raymond Depardon


Ünlü Magnum ajansının efsane fotoğrafçısı, belgesel ve film yönetmeni Raymond Depardon ile ABD’deki lüksü ve zenginliği kaydeden fotoğrafçı ve yönetmen Lauren Greenfield, 22.Selanik Belgesel Festivali’nin (5-15 Mart) bu yıl ki onur konukları. Simgesel fotoğraflarıyla tanınan Fransız sanatçı Raymond Depardon etkinliğe belgeselci olarak katılacak. Festival fotoğrafçının son üç belgeselini gösterim programına koydu. Fotoğraf çekmeye 1960’larda başlayan 77 yaşındaki Depardon çok sayıda belgesel ve uzun metraj gerçekleştirdi.

Cinéma verité (Gerçek sinema) akımından etkilenen Depardon’un belgeselleri gündelik yaşamdan kesitler aktarır. Fotoğrafçıdan çok kendini iyi bir gazete muhabiri olarak tanımlayan sanatçı en büyük tutkusunun her zaman sinema olduğunu vurguluyor.

RAYMOND DEPARDON TOPLU GÖSTERİMİ

Journal de France (2012): Zamanın içine doğru yapılan bu yolculukta sanatçı ülkesi Fransa’nın fotoğraflarını uzun süredir yaşamını paylaştığı ortağı Claudine Nougaret’yle birlikte çekti. Çok iyi sakladığı hiç görülmemiş bu kayıtlarda onun kamera arkasına ilk geçişini, dünyanın her yanında yaptığı TV söyleşilerini, belleğinde ve dünya tarihinde yerlerini alan görüntüleri izleriz.

France (2016) : Raymond Depardon çağdaş Fransa’nın benzersiz portresini izleyiciye iletiyor. Duyarlı, hareketli, güçlü belgesel ülkenin en içten, gerçekçi  yönlerini aktarır.

12 Days (2017) : Fransa’da her yıl 92 bin kişi onayları alınmadan psikiyatrik bakıma alınır. Yasaya göre her hastanın hakim önüne çıkarılmadan önce 12 günü vardır. Tıbbi kayıtlara ve doktorlların önerilerine göre alınması gereken kritik kararlar vardır: Hasta klinikte kalacak mıdır yoksa gidecek midir ? 12 gün bitince hangi yaşamlar sonsuza dek değişecektir. Raymond Depardon, hakim ile psikiyatr arasındaki olağanüstü buluşmaya tanıklık eder. Bu şaşırtıcı, aydınlatıcı belgesel seslerini duyuramayanlara destek ve aracı olur.

LAUREN GREENFİELD: LÜKSÜ VE ZENGİNLİĞİ KAYDETMEK

Amerikalı fotoğrafçı ve yönetmen Lauren Greenfield belgesellerinde özellikle Amerika’daki aşırı savurgan varsılların ayrıksı yaşamlarını anlatıyor. Raymond Depardon gibi festivale katılacak olan Greenfield’in toplu gösteriminde kısa filmleri ve belgeselleri yer alıyor. Bret Easton Ellis’in romanı Less Than Zero kitabını okuduktan sonra Greenfield 30 yıldan beri fotoğraflarında ve sinemasal çalışmalarında aşırılık, bolluk, abartı, popülarite, erk, cinselliğin metalaşması, kusursuz beden saplantısı gibi olguları işliyor.

The Kingmaker (2019) : Imelda Marcos’un boyun eğmez karakteri çevresinde gelişen belgesel, Marcos ailesinin Filipinler’i yeniden yönetmesinin olanaksızlığını Irdeliyor.

Generation Wealth (2018) : Lauren Greenfield’in bakışından Amerikan imparatorluğunun maddeci, çalışma bağımlı, görüntü saplantılı kültüre dönük portresi. Biyografik ve tarihsel deneme küresel ekonominin ani yükseliş ve düşüşünü, yozlaşmış Amerikan Rüyası’nı, kapitalizm, narsisizm ve açgözlülük karşısında insanın değersizliğini sorguluyor.

Thin (2006) : Thin,Güney Florida’da anoreksiya ve bulumiadan ötürü acı çeken dört kadının öyküsü.

The Queen of Versailles (2012) : Ekonomik kriz baş gösterince milyarder aile finansal zorluklar yaşamaya başlar.

Beauty CULTure (2011) : Belgesel güzellik saplantımızı ve kadın vücudunun fotoğrafik görüntülerinin etkilerini sorgular. Moda fotoğrafçıları, çocuk yıldızlar, vücut geliştiriciler, yetişkinler ve aydınlar gündelik yaşamın içindeki güzellik yarışması olgusunu tartışırlar

Kids and Money (2008) : Los Angeleslı ergenler para nasıl kazanılır, nasıl harcanır, parasız yaşamak nasıl öğreniliri tartışırlar.

Magic City (2015) : Magic City adlı striptiz kulübünde tüm düşler gerçeğe dönüşür. Dansçılar şöhret ve servet ararlar, rapçiler kulübü atlama tahtası olarak kullanırlar. Ünlü fotoğrafçı ve belgeselci Lauren Greenfield izleyiciyi Atlanta’nın en seksi müzik fabrikası Magic City’nin yüreğine götürür.

Fashion Show (2010) : Bu videoda sanatçı New York, Milano ve Paris’te gerçekleşen elliden fazla defilede çektiği görüntülerle fotoğraflarını birleştirerek karma bir çalışma yapmıştır.

Best Night Ever (2012) : Marquee Las Vegas gece kulübü herkesi zevkin doruğuna ulaştırma garantisi verir. Çok sayıda seksi, şortlu, daracık giyinmiş güleryüzlü kız herkesin isteğini yerine getirmeye hazırdır. Sınırsız sayıda her türlü içki güzel ve özel hostesler ve şampanya perileri tarafından müşterilere dağıtılır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler