Benzersiz bir lidere veda

Uruguay, dünyanın en yoksul başkanı olarak tanınan José Mujica, vedalaşıyor. Mujica, başkanlık koltuğunu 1 Mart 2015'te devredecek.

Yayınlanma: 27.10.2014 - 10:55
Abone Ol google-news

Latin Amerika ülkesi Uruguay’ın ikinci tura kalması beklenen devlet başkanlığı seçimleri için dün sandığa gitmesi, dünyanın bugüne dek eşi benzeri görülmemiş bir liderle vedalaşmaya başlaması anlamına geliyor. Eski bir şehir gerillası olan ve 2009 seçimlerini kazanarak Mart 2010’da başkanlık koltuğuna oturan José Mujica, anayasa gereği yeniden başkan olamadığından koltuğu 1 Mart 2015’te devredecek.

Anayasa değişikliğiyle yeniden aday olmayı reddeden Mujica, “Yeniden seçilme müessesesine karşıyım” diyerek ekledi: “Cumhuriyetlerimiz feodal sistemler barındırıyor... Siyasi liderlerin ideal yaşam tarzı, hizmet ve temsil etme iddiasında oldukları halkın çoğunluğundan farklı olmamalı” dedi.

Ve ufkunu açtığı Uruguay’ı sosyal refah, toplumsal adalet ve özgürlük merkezi haline getirerek insanlığın hayallerini süsleyen bir ülkeye dönüştürdü.

 

İşsizlik ve yoksullukla savaş

Güney Amerika’nın suç ve cinayet oranı en düşük ülkesi, kürtajı yasallaştıran ilk ülkesi, dünyanın devlet eliyle marihuana satışını düzenleyen ilk ülkesi olan Uraguay, eşcinsel evliliklerini de yasallaştırdı. Yaşam kalitesi sıralamasında 19’unculuğa yükseldi. Zira işsizlik yüzde 13’ten 6’ya, yoksulluk oranı yüzde 40’lardan 8’e düştü. Eğitime savunma bütçesinin 20 katından fazlası ayrıldı. Eğitim parasız ve laik. Öğrencilere bilgisayar dağıtılıyor, ülke genelinde bedava internet hedefleniyor. Sağlık hizmetleri parasız, sağlık merkezleri yaygın. Müzeler, parklar ve plajlar ücretsiz. Askerlik zorunlu değil. Komşularla sorun sıfır.

Dünyanın en yoksul başkanı olarak tanınan, harap bir çiftlikte oturan, suyunu kuyudan çeken, 87 model Vosvos’undan başka araç kullanmayan, ayda 12 bin dolarlık maaşının yüzde 90’ını bağışlayan Mujica, “Gerçek yoksullar, sürekli yaşamdan talepleri olan ve elde ettikleriyle yetinmeyen insanlardır. Elimde hafif bir bavulla dolaşmak, istediğim yaşamı sürdürmek için yeterli zamanı veriyor. Asıl özgürlük, yaşamak için kazandığın zamandır” görüşünde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler