"Beyaz Toros" bu kez Tuzluçayır'da

Mamak Tuzluçayır’da yaşanan polis şiddetinde son nokta: Beyaz minibüs

Yayınlanma: 08.01.2014 - 12:18
Abone Ol google-news

Tuzluçayırlılar, yaz aylarından bu yana cami-cemevi projesiyle polis gölgesi altında yaşıyor. Son olarak yurttaşlar, geçtiğimiz hafta sonu ara sokaklara giren, içerisinden sivil polislerin inerek plastik mermi ve copla gözaltı yaptığı beyaz minibüslerle polis şiddetine tanık oluyor. Sivil plakalı son model bu minibüslerin yasal dayanağı olup olmadığı tartışılıyor. Minibüslerin ve içerisindekilerin sivil olması ise polislerin, eylemcilerin yanına kadar fark edilmeden gelebilmesini sağlıyor.

Tuzluçayır’da polis geçtiğmiz hafta sonu Mamaklılara üç koldan, minibüslerden plastik mermi sıkarak çok sert bir şekilde müdahale etti. Minibüslerden inerek mahalledeki gençleri sokak ortasında döven sivil giyimli çevik kuvvet ekipleri, sokak aralarında slogan atanlara da plastik mermilerle karşılık verdi. Hemen hemen her cumartesi olduğu gibi yaklaşık 4 aydır sokağa çıkan Mamaklılar bu kez Berkin Elvan için sokağa çıkmıştı. Eylem, Tuzluçayır’da son ayların en sert polis saldırısına sahne oldu. Tuzluçayır Meydanı’nda saat 20.00’ye doğru toplanan kitle, sloganlar eşliğinde bekleyişini sürdürürken polis, anma için toplanan yurttaşlara üç koldan eş zamanlı müdahale gerçekleştirdi. Yüzden fazla çevik kuvvet polisi, hem Cami-Cemevi inşaat alanından, hem yeni inşaa edilen karakol yönünden, hem de Nato Yolu Caddesi’nin başından gaz bombaları, ses bombaları ve plastik mermilerle mahallenin içerisindeki ara sokaklara kadar girdi.

‘Kırın kolunu’

Saldırı sırasında beyaz renkte iki minibüs de direnişçilerin üzerine sürüldü ve minibüsün içinden sivil polis olduğu düşünülen kişiler plastik mermi sıkarak gözaltı yaptı. Üç koldan bir anda yapılan saldırı müdahale sırasında arada kalan onlarca mahalleli polisler tarafından coplarla dövüldü. En az 6 kişinin gözaltına alındığı ancak sonra serbest bırakıldığı belirtilirken, çok sayıda Mamaklı genç de gözaltı işlemi yapılmaksızın darp edilerek yolda bırakıldı. Saldırı sırasında yaralananlar hastanelere götürüldü. Bir direnişçinin iki kolunda da kırık olduğu belirtilirken görgü tanıkları emniyet amirinin “kırın kolunu” şeklinde emir verdiğini duyduklarını ileri sürdü. Bazı Mamaklı gençlerin bacaklarında plastik mermi izlerinin olduğu görüldü. Üç koldan yapılan ilk müdahalenin ardından bir süre meydanı ve sokakları abluka altına alan polis, daha sonra cami-cemevi projesinin olduğu inşaat alanına çekildi. Mahalleliler ise meydanda yeniden bir araya geldi. Cumartesi akşamı saat 22.05 sularında ise meydanda bekleyen mahallelilere gaz bombalarıyla ikinci polis müdahalesi yapıldı. Çevik kuvvet bir kez daha meydana indi. Mahalleliler ara sokaklara çekildi. Sloganlar atan mahalleli daha sonra dağıldı.

Sivil olunca farkedilmiyor

Ancak geçtiğimiz ay da Kennedy Caddesi’nde gece çıkan bir çatışmada sivil bir polisin tek başınayken sağa sola rastgele gaz bombası atması, çevrede eylemci olmayan yurttaşlar tarafından tepki toplamıştı. Bu kez de Tuzluçayır’da sivil beyaz minibüslerin ortaya çıkması dikkat çekti. Sivil görünümüyle polis aracı olduğu anlaşılmadan ara sokaklara kadar giren minibüslerden eylemcilerin yanına yaklaşan çevik kuvvet ekipleri, plastik mermi sıkarak ve copla vurarak gözaltı yapması tepki topladı. Müdahale sırasında mahallede atılan biber gazlarından kadın ve çocukların yanı sıra bir çok kişinin öksürerek nefessiz kalması ve kusması 4 aydır yaşanan polis müdahalelerinin en şiddetlisi olduğu yorumunun yapılmasına neden oldu.

 

FOTOĞRAF: NECATİ SAVAŞ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler