Bile bile kesmişler!

Danıştay’ın kararına göre Yırca’da termik santral kurulamayacağı aylar öncesinden belliydi. Buna karşın Kolin 6 bin zeytin ağacını kesti.

Yayınlanma: 11.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Soma Yırca Köyü’nde termik santral kurulamayacağının aylar öncesinden belli olduğu, buna karşın proje devam ettirilerek 6 bin ağacın kesildiği ortaya çıktı. Yırca’daki zeytinliklere termik santral yapılmasını Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün de uygun bulmadığı ve bunu ilgililere mart ayında bildirdiği de Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına yansıdı. Danıştay’a davayı açan köylülerin avukatı Gökhan Candoğan, “Aslında oraya santral kurulamayacağı biliniyor. Bunu bile bile santral süreci başlatılıyor” dedi.

Danıştay 6. Dairesi’nin Kolin Şirketi’nin Yırca’da kurmak istediği termik santralla ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararında dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. Kararda, santral alanındaki imar çalışmalarına Ağustos 2013 tarihinde başlandığı anımsatılarak, Manisa İl Tarım Müdürlüğü’nün de zeytinliklerde termik santral kurulmasını uygun bulmadığı yönündeki yazısına yer verildi. Zeytinlikte termik santral kurulamayacağına ilişkin görüşün Manisa İl Özel İdaresi’ne yazı ile bildirildiğinin anımsatıldığı kararda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik hükümleri hakkında 20 Haziran 2013 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararlarına da dikkat çekildi. Bu kararda, zeytinlik sahalarda ve bu sahalara üç kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası ve küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri dışında kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran bir tesisin yapılamayacağı da ifade edilmişti. Danıştay 6. Dairesi, termik santral yapımı amacıyla planlamaya konu edilemeyen ve bu amaçla kullanılmasına da izin verilmeyen alanda kamu yararı kararı alınarak acele kamulaştırma yoluna gidilemeyeceğine işaret edilerek, Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Santral kurulamaz

Davayı açan köylülerin avukatı Gökhan Candoğan, Danıştay’ın kararının “acele kamulaştırmayı” durdurmanın ötesinde, o bölgede termik santral kurulamayacağını da net olarak ortaya koyduğunu vurguladı. Kararın termik santral projesini bütünüyle geçersiz kılan bir karar olduğuna işaret etti. Danıştay’ın bu kararının ardından Yırca da dahil zeytinliklerde madencilik yapılması ya da santral kurulması olanağı kalmadı. Ancak hükümetin Meclis’e sunduğu Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın yasalaşması halinde zeytinliklerde termik santralların da önü açılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler