Bilet benzini solladı!

Türkiye'deki sezonluk bilet fiyatları, Avrupa'nın birçok ülkesini geride bıraktı.

Yayınlanma: 23.07.2015 - 21:02
Abone Ol google-news

Elektronik bilet uygulaması Passolig sonrası seyirci potansiyelini neredeyse yarı yarıya kaybeden Türkiye, Avrupa’nın en pahalı biletini satan ülke oldu. Kombine biletlerin sezonluk fiyatları göz önünde bulundurulduğunda, İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa gibi ülkeleri geride bırakan Spor Toto Süper Lig, günlük bilet satışında da liderliği elinde bulunduruyor.

Türkiye ile Avrupa’nın major ligleri arasındaki bilet fiyat farkı, ülkelerin kişi başına düşen milli geliri göz önüne alındığında ise daha da açılıyor. Türkiye’de ortalama en ucuz sezonluk bilet 300 Avro civarında seyredenken Almanlar bu fiyatın yarısına kombine satıyor, İspanya ve İngiltere’de bile kombine fiyatları Türkiye’nin altında.

3 büyükler 300 Avro!

Yeni sezonda açıklanan kombine fiyatları Avrupa para birimine çevrildiğinde yaklaşık 300 Avro’ya geliyor. G.Saray TT Arena, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu, Beşiktaş ise Başakşehir statlarında en ucuz kale arkası kombine biletleri 900 TL artı Passolig katılım ücretiyle satışa sundu. Trabzonspor, henüz kale arkası bilet fiyatını açıklamazken, 700-900 lira aralığında bir fiyat politikası uygulanacağı tahmin ediliyor. Bu kulüplerin en pahalı kombine biletleri ise 5000 ila 8600 TL arasında. G.Saray, Doğu ve Batı VIP koltuklarını 5500 TL’den satıyor, Beşiktaş’ta bu rakam 5000 TL olarak açıklanırken, Fenerbahçe’nin en seçkin koltukları olan Fenerium ve Maraton alt biletleri 8600 üst banttan alıcı buldu.

Zam üstüne zam

Passolig sistemine geçilmeden önce 3 büyükler, kale arkası tribünlerinin belitlerini 30-50 lira bandında satarlarken, bu yıl bu rakam 50-80 lira bandına yükseldi. Son olarak Fenerbahçe’nin, Dnipro ve Guimares maçlarında kale arkalarına uygulanan fiyatlar protestolara neden olmuştu. Benzeri rakamları G.Saray ve Beşiktaş’ın da uygulayacağı öğrenildi.

Camp Nou daha ucuz!

3 büyüklerin bilet fiyatlarıyla Avrupa’nın önemli liglerindeki fiyat politikasına bakıldığında asıl şaşırtıcı tablo ortaya çıkıyor. Yıldızlar topluluğu olarak nitelendirilen İspanya şampiyonu FC Barcelona en ucuz biletini 220 Avro’dan satıyor. Camp Nou üst kat kale arkası için bu parayı ödeyen kişi sezon boyunca Barça’nın tüm maçlarını izleyebiliyor. Camp Nou’daki en pahalı bilet ise localar hariç 1100 Avro. Bir diğer İspanyol takımı Real Madrid’in Bernabeu tarifesi 250 Avro ila 1800 Avro arasında değişiyor. Bu iki statta da, yemek ikramlı bölümler mevcut.

77 Avro’ya bilet

Almanya’nın Şampiyonlar Ligi’ndeki gedikli takımı Bayern Münih, Alliance Arena’da 110 Avro ila 750 Avro arasında bilet satıyor. Borussia Dortmund da, öğrenci ve engelli biletlerine ciddi indirimler uyguluyor. Yine, üst kat kale arkası bilet fiyatı Dortmund yönetimi tarafından, öğrenci indirimi ile birlikte 77 Avro’ya kadar indirildi. Ancak yeni sezonda ortalama en ucuz bilet fiyatları sezonluk 110 Avro olacak.

İtalya’nın Milan ekibi 170 Avro olarak bu yılın en ucuz kombinesini açıklarken, 5000 Avro’luk seçkin biletler de alıcı bekliyor. Bu ülkelerin milli gelirleri ise Türkiye’yi katlamış durumda. Daha fazla kazanıp, daha fazla harcadıkları halde bilet fiyatlarını kabul edilebilir seviyede tutan bu ülkeler seyircilerini de kaybetmiyorlar. OECD verilerine göre İspanya 33.720, Almanya 44.788, İngiltere de 39.216 dolarlık yıllık milli gelire sahip. Türkiye’de ise bu rakam 19.054.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler