Facebook ve Instagram 'patlıcan' ve 'şeftali' emojilerinin kullanımını yasakladı mı?

Popüler sosyal medya platformları Facebook ve Instagram'ın patlıcan ve şeftali gibi cinsellikle ilgili 'direkt ya da dolaylı' yoldan çağrışım yapan emojileri yasakladığı iddia edilmişti. Ancak sosyal medyada da gündem olan bu iddialar doğru çıkmadı.

Yayınlanma: 30.10.2019 - 13:09
Facebook ve Instagram 'patlıcan' ve 'şeftali' emojilerinin kullanımını yasakladı mı?
Abone Ol google-news

Meta'nın sahibi olduğu Facebook ve Instagram’ın şeftali ve patlıcan gibi cinsellik çağrışımı yaptığı varsayılan emojilerin kullanımını yasakladığı iddia edilmişti.

Ayrıca patlıcan ve şeftali emojilerinin kullanıldığı durumlarda da gönderilerin silineceği öne sürülmüştü.

Söz konusu iddialar, sosyal medyada da gündem olmuştu. Twitter’da söz konusu yasakla ilgili paylaşılan gönderi, yaklaşık 170 beğeni ve 60 retweet almıştı.

EMOJİ KISITLAMASI İDDİALARI YABANCI BASINDA DA YER ALDI 

Söz konusu iddialar, Independent ve Mirror gibi siteler de yer aldı. 30 Ekim 2019’da Mirror’ın hazırladığı haberde, özellikle seks işçilerinin Facebook ve Instagram’da cinsel içerikli emoji kullanarak paylaşım yapmalarını önlemek adına şeftali ve patlıcan gibi emojilerin kullanımının yasaklandığı belirtildi.

İDDİA DOĞRU DEĞİL

Ancak Facebook ve Instagram’ın patlıcan ve şeftali emoji kullanımını yasakladığı iddiası doğru değil. Facebook’un cinsel içerikli gönderi regülasyonu kapsamında, spesifik olarak şeftali ve patlıcan emojileri için bir kısıtlama bulunmuyor. 

Facebook içerikte yer alan emojileri şikayet olması durumunda bağlamı içinde değerlendiriyor. Yani Facebook’un topluluk standartları doğrudan bir emoji kullanımını kısıtlamıyor.

Facebook’un topluluk standartlarında yer alan “uygunsuz içerikler” bölümünde, cinsel içerikli paylaşımlar hakkında birtakım kural ve kısıtlamalar mevcut. Fakat bu kısıtlamalar doğrudan patlıcan veya şeftali gibi spesifik emojilere işaret etmiyor.

Ağustos 2019’da güncellenmiş olan son versiyonda, “uygunsuz içerikler” bölümünde yer alan “cinsel ilişki talebi” başlığı altında ‘‘paylaşılmaması gereken’’ içerik ve yorumlar arasında cinsellik bağlamıyla sık kullanılan ifade simgeleri, yani emojiler yer alıyor.

Cinsellik bağlamının neyi kapsadığı açıkça belirtilmemiş olsa da, topluluk standartlarında patlıcan ve şeftali emojilerinin kullanımının yasaklandığına dair herhangi bir ifade yok.  

HER GÖNDERİ SİLİNMİYOR

Ayrıca Facebook’un belirlemiş olduğu topluluk standartlarına uymayan paylaşımlar yapmak, gönderinin doğrudan kaldırılacağı anlamına gelmiyor. Belirtilen bu standartlar yalnızca paylaşılmaması gereken içerikleri gösteriyor.

Kurallara uymayan bir gönderinin kaldırılması için gönderinin Facebook’a şikayet edilmesi ve belirtilen iki kritere uyması gerekiyor.Bu kriterlerden ilki söz konusu gönderide örtülü veya doğrudan cinsel içerikli görsel veya sohbet talep etmek, ikincisi ise gönderinin cinsel içerikli müstehcen unsurlar içermesi.

Kısacası topluluk standartlarında paylaşılmaması gerekenler kısmında belirtilen bir içerik, o içeriğin kullanımının yasakladığı anlamına gelmiyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler