Sigara sadece sağlığa değil çevreye de zarar

50 yıl boyunca her gün 1 paket sigara içen bir tüketicinin çevreye maliyetini görüyoruz: 1.4 milyon litre su, 3.226 metrekare toprak kullanımı, 1.3 ton fosil yakıt tüketimi, 5.1 ton karbondioksit – sera gazı salımı.

Yayınlanma: 21.12.2018 - 23:21
Abone Ol google-news

Sigaranın insan sağlığı açısından olumsuz etkilerini bilmeyen yok ancak yeni bir çalışma, sigaranın sadece insan sağlığına değil, çevreye de zarar verdiğini gösteriyor. BM bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı son çalışma, tütünün küresel yıllık karbon ayak izinin 84 milyon ton olduğunu gözler önüne seriyor. Bu rakam, İsrail ve Peru’nun yıllık karbon salımına karşılık geliyor.

WHO’nun çalışması

Sigara, yüklü miktarda doğal kaynak ve kimyasal kullanımını da beraberinde getiriyor. Hal böyle olunca da sigara sadece insan sağlığı değil, çevre sağlığı için de olumsuz etkilere sahip.
WHO’nun çalışmasında 50 yıl boyunca her gün bir paket sigara içen bir insanın çevreye verdiği zarar hesaplandı. Her gün bir paket sigara içen birisi için 50 yılın sonunda toplamda 1.4 milyon ton su harcanmış oluyor. Rakamlar dudak uçuklatacak cinsten.

Raporun eş-yazarı, Imperial College London’daki Çevre Politikası Merkezi’nden Profesör Nick Voulvoulis, “Sigara içmenin beşikten mezara çevresel etkileri, gezegenin giderek artan kıt kaynaklarına ve hassas ekosistemler üzerinde önemli baskılar yaratıyor” diyor

Yılda 6 trilyon sigara tüketiliyor
Rapor, tütün üretiminin yüzde 90’ının gelişmekte olan ülkelerde olduğuna işaret ediyor, ancak tütünden elde edilen kârların büyük kısmı gelişmiş ülkelere ve onların sigara üreticilerine gidiyor.
Dünya genelinde yılda 6 trilyon sigara tüketiliyor. Bunun için de 4 milyon hektarlık bir alan ve 22 milyar ton su gerekiyor.

Bununla birlikte gelişmiş ülkelerde sigara tüketimi azalırken gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi günden güne artıyor.

Dünya genelinde artan talebi karşılamak için de sürekli yeni alanlara ihtiyaç duyularak ormansızlaştırma oranı yükseliyor. Ve yine bu talebi karşılamak için daha çok suya ihtiyaç duyuluyor. Suyu tüketmek demek geleceği de tüketmek demek. Kısacası sigara, sadece sağlığınıza değil, çevreye de zarar veriyor. Tarladan dudağınızın ucuna gelene kadar...

Derleyen: Batuhan Sarıcan


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler