Bilimin yılıydı

Tıp, teknoloji ve yapay zekâ alanında önemli gelişmeler yaşandı.

Yayınlanma: 30.12.2018 - 23:01
Abone Ol google-news

 

Yılın en iyi bilimsel ve teknolojik buluşları, tıp, biyoloji, fizik, robotik ve yapay zekâ alanlarında gerçekleştirildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut, uluslararası dergiler Science ve Nature ile önemli bilimsel konferanslar gibi kaynaklardan, 2018’de bilim dünyasında yaşanan önemli gelişmeleri, yüzlerce buluş arasından derledi. Bazıları şöyle:

1-İlaçları sadece hastalıklı hücrelere taşıyan hidrojel

ABD’deki George Washington Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde Doç. Cole DeForest, ilaçları sağlıklı hücrelere zarar vermeden tümör hücrelerine ulaştıran bir biyomalzeme üretti. DeForest, tedavi için gereken ilacı hidrojelin içine yerleştirdiklerini kaydetti. Teknolojinin insanlarda uygulanması için çalışılıyor. Nature Chemistry Dergisi’nde yayımlandı.

2-Laboratuvarda üretilen akciğer domuza takıldı

Galveston Teksas Üniversitesi’nde tıp profesörü Joan Elizabeth Nichols, domuzları laboratuvarda ürettikleri akciğerler ile yaşattıklarını bildirdi. Araştırmacılar, nakil yapılacak domuzun akciğerinin sol lobunu çıkartıp yerine laboratuvarda ürettikleri akciğer lobunu nakletti. Domuza takılan akciğer lobunda, iki hafta içinde kan damarları oluştu. Toplam dört domuza nakledilen ve 2’şer hafta aralıklarla çıkartılıp incelenen akciğer loblarının iki ay boyunca vücut tarafından reddedilmediği belirtildi. Araştırmacılar, 10 yıl içinde insan deneylerine başlamayı umuyor.

3-Soruları insan gibi cevaplayan yapay zeka

Microsoft Research Asia adlı araştırma merkezinde, Stanford Üniversitesi tarafından 100 bin soru arasından seçilen “SQuAD” adlı okuma-anlama sınavını başarıyla tamamlayan yapay zekâya sahip bir teknoloji geliştirildi. Yapay zeka programı, sorulan soruları normal bir insan düzeyinde cevapladı. Sınavı cevaplayan insanların not ortalaması 82.304 iken yapay zekânın aldığı puan 82.650 oldu.

4-Ağır işçi

Japonya’da, Ulusal İleri Bilim ve Teknoloji Kurumu, ağır işleri yapabilen “HRP-5P” insansı robotu basına tanıttı. Robot, 12 kilogramlık alçı panelleri depodan alıp yapım halindeki duvara vidalamayı başardı.

5-Şeker ölçen giysi

Washington State Üniversitesi’nin makine ve malzeme mühendisliği bölümünde, Türk bilim insanı Doç. Dr. Arda Gözen, kanda şeker ölçen giyilebilir cihazı 3D yazıcıda üreterek bir ilki başardı

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler