Bilinçaltının gücü

Nobel ödüllü yazar José Saramago’nun The Double (Kopyalanmış Adam) adlı eserinden uyarladığı psikolojik gerilimini yönetmen Denis Villeneuve en kişisel çalışması olarak tanımlıyor.

Yayınlanma: 19.09.2014 - 19:52
Abone Ol google-news

Tarih öğretmeni Adam Bell’in sevgilisi Mary ile olan ilişkisi kötü gitmektedir. Mary, Adam’ı gerçekten sever ama birlikteliklerinin yürümediğinin ayrımındadır. Birgün bir meslekdaşı Adam’a İstenirse Mutlaka Bir Yol Bulunur adlı filmi izlemesini önerir. Filmi izleyen Adam o gece kendini tuhaf duyumsar, Mary’iyle farklı sevişir. Filmde kendini gördüğünü anımsayan Adam aniden uyanır, Bayan Henderson’un bavullarını taşıyan bellboy Adam’ın tıpatıp benzeridir. Yıldızların parladığı Volga Yetenek Ajansı’na giden Adam burada benzeri Daniel Saint Claire’in bilgilerine ulaşır.

Oyuncunun gerçek adının Anthony olduğunu öğrenen Adam onu izlemeye başlar. Anthony’nin karısı Helen hamiledir. Sonunda Adam’la Anthony tanışırlar, bu sıradışı karşılaşma onları karmaşık ve tehlikeli bir oyunun içine sürükler.

Enemy’yi Nobel ödüllü yazar José Saramago’nun “The Double” (Kopyalanmış Adam) romanından uyarlayan Denis Villeneuve(Polytechnique, İçimdeki Yangın, Tutsak) deneysel psikolojik gerilimini en kişisel çalışması olarak tanımlıyor: 

“Kuzey Amerika’nın uçsuz bucaksız metropolünde bir adamın kendi kopyasının peşine düştüğü erotik ve varoluşçu bir gerilim” diyor. Bilinçaltının gücünün hem kişisel gelişimimiz hem de toplum üzerinde büyük bir etkisi olduğunu vurgulayan  Villeneuve bu gücün ve yan etkilerinin ayrımında olmazsak kararları kimin aldığını, içimizde kimin barındığını asla bilemeyiz diyor.

“Kaos henüz çözümlenmemiş bir düzendir” sözleriyle başlayan Düşman geleneksel yapıda gelişmiyor. Sürekli yön değiştiren, ipuçları vermeyen çok başarılı bir çalışma. Bu gerçeküstü varoluşsal yolculuğu Adam’ın gözünden izliyoruz.

Jake Gyllenhall, iki farklı karakteri başarıyla yorumluyor, Adam’da Anthony’de

aynı amaç için savaşım veriyorlar. Birinin öteki uğruna kendini feda etmesi kaçınılmaz oluyor. Bilinçaltı, denetim, aldatmak, kimlik, ikililik, suçluluk, yüzleşme, özveri, kişisel yolculuk temalarını yetkin bir vurguyla aktaran psikolojik gerilim.

Enemy (Düşman) Yönetmen: Denis Villeneuve Oyuncular: Jake Gyllenhall, Mélanie Laurent, Sarah Gadon / 2013, dakika, As Sanat.

Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler