Binlerce yıllık hikâyeler

Tarihi Ankara Kalesi daha çok dükkânlarıyla, lokantalarıyla gündeme geliyor. Kaledeki kültürel değeri görünür kılmak için bir müze daha 14 Mart’ta açılacak.

Yayınlanma: 05.03.2015 - 23:31
Abone Ol google-news

İşadamı ve sanatsever Yüksel Erimtan’ın 2 bin parçalık tarihi eser koleksiyonu Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Müzenin asıl önemli noktası ise Ankara’nın ilk özel arkeoloji müzesi olması. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi denetiminde varlığını sürdürecek olan müzenin yapım maliyeti ise 10 milyon TL.

Erimtan Müzesi, MÖ 3000’li yıllarda, Eski Tunç Çağı ve Hitit ile başlayıp, Geç Roma ve Bizans uygarlıklarına dek uzanan döneme ait taşınır eserleri yakından görme fırsatı sağlayacak. Kültepe tabletleri, Urartu kemerleri, Roma camları, Bizans damga mühürleri, Roma ve Helenistik döneme ait sikkelerin yanı sıra, müzede dönemlere ait canlandırmalar da yer alıyor.

Yüksel Erimtan’ın 2 bin parçalık tarihi eser koleksiyonu Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Müzenin asıl önemli noktası ise Ankara’nın ilk özel arkeoloji müzesi olması.

Müzede ayrıca yenilikçi sergileme yöntemleri bulunuyor. Örneğin, bazı cam vitrinlerde hem tarihi eserler hem de vitrinin üzerinde yer alan dönemle ilgili tarihi videolar bulunuyor. Müzede, Roma dönemine ait “ziyafet sofrası” gibi canlandırmalar da yer alıyor.

Arkeoloji müzeciliğini 19. yüzyıl kalıplarından çıkararak, çağdaş müzeciliğin amaçlarını yerine getirmeye odaklandıklarını belirten Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Müdürü Emin Mahir Balcıoğlu, müze ziyaretçilerinin artık sadece seyretmekle ve bilgi almakla yetinmediklerini, katılımcı ve paylaşımcı olmayı istediklerini söylüyor:

“Ziyaretçi artık şaşırmak istiyor. Biz de ona unutamayacağı bir deneyim sunmayı hedefledik. Bunun için de yenilikçi bir sergileme anlayışı benimsedik. Müzemiz, insanı çıkış noktası olarak alıyor. Ziyaretçilerimiz, binlerce yıl önce kullanılmış nesneleri o dönemin hikâyeleri ile ilişki içinde görme fırsatı bulacak. Estetik olanla işlevsel olanı bütünleştiren bu nesneler, izleyiciyi geçmiş çağlara uzanan yolculuklara çıkaracak.”

Müzede, Fayum Portreleri de bulunuyor. Eski çağ insanlarını resmeden ve dönemin modasından güzellik anlayışına, sosyal hayatına ışık tutan Fayum Portreleri, üst sınıf Romalılara öykünen Mısırlı kadın, erkek ve çocukların giysi, takı ve eşyalarını resmediyor. Bu portreler, müze koleksiyonunda bulunan ölü bantları ve mücevherler ile birlikte Ana Sergi Salonu’nda sergileniyor.

Müzede ayrıca Romalı şairin kadınlara güzellik tavsiyeleri verdiği şiir de ziyaretçilere sunuluyor.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler