Bir Amerikan trajedisi

Bir Amerikan trajedisi 2014 Cannes Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü alan dram, erk, varsıllık, çöküş saplantısı, güdümleme gibi Amerikan kimliğini oluşturan temaları yetkin bir anlatımla sorguluyor.

Yayınlanma: 17.07.2015 - 15:05
Abone Ol google-news

Yönetmen Bennett Miller, 2006’da John du Pont’nun dokunaklı öyküsünü keşfeder. ABD’nin en prestijli ailelerinden birinin tek mirasçısının 1996’da Pennsylvania’daki 800 hektarlık arazisinde eski Olimpiyat güreş şampiyonunu öldürmesiyle ilgili haberi Miller rastlantıyla okur. Güreşe tutkuyla bağlı olan John du Pont engin topraklarında Foxcatcher adıyla bir güreş antremanı merkezi kurmuştur. Du Pont, Dünya Olimpiyatları’nda Amerika’nın altın madalya kazanması için 1984 Olimpiyat şampiyonları Mark ve Dave Schultz kardeşleri yüksek ücretlerle işe alır. Ömür boyu hapise mahkum edilen du Pont 2010’da öldüğünde Miller henüz Moneyball (Kazanma Sanatı /2011) filmini çekmemiştir. Bu karmaşık gerçek öykü, karun gibi zengin bir adamın güreşçi yetiştirmesinin ardındaki gizem yönetmenin ilgisini çeker, John’un yaşam öyküsünü komik, soyut ve trajik bulur.

Yakın dostlarının kartal, altın kartal, koç diye seslendiği John, Mark Schultz’u malikanesine davet eder. Güreşçi ağabeyi Dave kadar sosyal, dışa dönük olmayan Mark için bu davet akıl hocası Dave’in gölgesinden kurtulması, kendini ispatlaması için iyi bir fırsattır. 27 yaşındaki saf Mark, Foxcatcher’daki yaşamdan çok etkilenir. John’u iki yaşındayken ayrıldığı babası, bir lider, bir akıl hocası gibi algılar. Düzenini bozmak istemeyen Dave ise ailesiyle birlikte kalır. Mark ebeveyn olarak gördüğü John’u düş kırıklığına uğratmamak amacıyla altın madalya için canla başla çalışır.

Mark bir süre sonra John’un ürkütücü gerçek yüzünü görür. John çevresini parayla yönettiğinden kimse ona karşı gelmeye cesaret gösteremez. Miller, John’la Mark arasındaki garip ilişkiyi üstü kapalı anlatır. Sınıf çatışmalarını, cinsel gerilimleri, güdümleme oyunlarını donuk, mesafeli bir anlatımla deşer. Mark, ağbisi Dave’le John arasında kalakalır. Sessizlik anları bu etkileyici psikolojik gerilimin boğucu solunumlarını taşır. Dave’in varlığı Mark için sağlam bir dengedir, John’sa Mark’ı parçalamak için onu kaz gibi besler. Bu erkeksi Bermuda Şeytan Üçgeni özellikle Mark’ın kilo vermesi sahnesinde iyice belirginleşir.

Foxcatcher (Foxcatcher Takımı) Yönetmen: Bennett Miller Oyuncular: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Vanessa Redgrave / 2014, 134 dakika, As Sanat.

Format : Dvd,


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler