Bir ses haykırdı Harbiye’den tüm Türkiye’ye...

Şebnem Ferah önceki akşam Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde konser verdi. Sanatçı konserde, “Kadına şiddete ve tecavüze hayır” dedi. Son olarak ise Atatürk’ün sözü ile herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Yayınlanma: 29.10.2019 - 16:25
Abone Ol google-news

Sesi kocaman, yüreği kocaman minnacık bir kadın sahnede. Şebnem Ferah, Harbiye’de önceki akşam konserinde, “Kadına şiddete, tecavüze hayır” dedi. Bitmeyen davaları kınadı, bitmeyen cinayetleri, bitmeyen zulümleri... Uzun bir konuşma yaptı Ferah. “Şimdi sizi 2018’de çıkardığımız ‘Parmak İzi’ albümüne tekrar geri götüreceğiz, orada, ‘Sözde Namus’ adlı bir parça var. Bu parça, tecavüz, kadın cinayetleri konusuna da değiniyor. Aslında şu benim çok canımı sıkıyor, biri ölüyor, üstelik tecavüze uğrayıp ölüyor, sonra o ölmeyi hak etmiş mi, hak etmemiş mi bunun tartışmasını yapıyorlar. Sevgili arkadaşlarım neden yapıyorlar bu tartışmayı biliyor musunuz? ‘İşte su testisi su yolunda kırılır’, ya da ‘o gece o saatte ne içmişse hak etmiştir’, ya da ‘o da onu giymeseymiş’... Mesela ben bu gece kendimi sizin karşınızda tatlı, iyi hissetmek için böyle bir elbise tercih ettim. Aynaya baktım, kendimi iyi hissettim, zannettikleri gibi herkes kendini nasıl göründüğü üzerinden tanımlamıyor çünkü, başka meziyetlerimiz de var. Biri bana bakacak, mesela şuradaki ‘V’ bölümü yüzünden diyecek ki ‘Canım onun da niyeti bozuk’... Tam olarak bu anlayış yüzünden ve bu anlayış beraberinde bu çifte standart tecavüz, cinayet; ben şiddet konusunda cinsiyet ayrımını sevmiyorum, sonuçta bütün o şiddet uygulayan erkeklerin de bir anneleri var, onları da bir kadın yetiştiriyor, fakat bu konudaki, daha doğrusu sonrasındaki çifte standart benim çok canımı sıkıyor ve yakıyor” cümlelerinin altını kalın çizgilerle üstene basa basa söyledi sanatçı.

Sonrasında seyirciye şimdi seyredecekleriniz ve dinleyecekleriniz eğlenceli olmayacak dedi ve devam etti konuşmasına, “Normalde ben isim söylemeyi sevmiyorum, olur ya birinizin yakınının yakınıdır, arkadaşınızın kardeşidir, acılarını tazelemek istemem, ama devam eden davalar var. Uzun süredir bu konuyu da düşünüyorum, şöyle düşünüyorum, diyorum ki ‘Şebnem, sen böyle bir konu yüzünden, biri sana böyle bir şey yapsa ya da yarısını yapsa, ve kendini savunamayacak halde olsan ne istersin?’ İsterim ki birileri beni kalbiyle ‘Ya bir dakika’ diye savunsun. O yüzden bu gece isim de zikredeceğiz. Bu konuda çok güzel bir konuşmaya rastladım televizyonda, kullanmamıza müsaade ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

‘ÇILDIRACAK GİBİ OLUYORUM'

Çalacağımız parçayı ve önündeki videoyu, şöyle dinlemenizi arzu ediyorum; farz edin ki kız kardeşiniz, ya da kız evladınız... Bir düşünün hakikaten, bir düşünün, kendinizi yerine koyun. Çünkü ben kendimi yerine koyduğum zaman çıldıracak gibi oluyorum. İsterdim ki, ben artık kendimi savunamayacak hale geldikten, yani öldükten sonra, birileri beni ‘Ya öyle değil’ diye savunsun. Şarkıyla, görselle, yani sanatla bir çeşit, konuşamayacak durumda olan insanların sesi olmaya çalışıyoruz. Yapacaklarımız, göstereceklerimiz, öyle eğlenceli görüntüler değil; ya da duyacağınız cümleler öyle eğlenceli cümleler değil, ama bence müzik de hiçbir zaman sadece müzik değil...”
Artık daha fazla konuşmayayım diye cümlelesini bitirdi usta şarkıcı. Sonrası uzun bir sessizlik... Ve

“SÖZDE NAMUS”...

Konserin başına dönecek olursak, Ferah, enerjisi ve güçlü sahne performansı ile muhteşem bir sezon kapanışına imzasını attı.
Hafızalara kazındı...
“Kadın”dan, geçen yıl yayımladığı son albümü “Parmak İzi” albümüne uzanan şarkılarıyla dinleyicisi karşısına çıkan Ferah, sahnede yarattığı özel atmosferle ışık oyunları, video projeksiyonlar, sahne üstü efektlerle yani görsel şölen diyebileceğimiz görüntülerle önceki akşamı sevenlerinin hafızasına kazıdı deyim yerindeyse...

Konsere “Çakıl Taşları” ile başlayan Ferah, “Vicdan”, “Merhaba”, “Başka Bir Yol Var”, “Küllerinden” şarkıları ile hız kesmeden 3 saat devam etti.
Sonrasında ise unutulmazları unutmadı. Konserin sonunda “Eski” şarkısını seslendirirken ekranda resimlerini gördüğümüz; Münir Özkul, Tarık Akan, Aziz Nesin, Pir Sultan Abdal, Âşık Veysel, Muhsin Ertuğrul, Erol Günaydın, Türkan Şoray, Gazenfer Özcan, Semiha Berksoy, Leyla Gencer gibi aramızda olan, olmayan, bu ülkenin yetiştirdiği yürekli insanlara selam durduk.

Ve tabii son olarak Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözü ile herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı...
Kısacası benim tanımımla bu koca yürekli, minnacık kadın herkesi sağduyulu olmaya çağırdı dün akşam Harbiye Açıkhava Sahnesi’nden.
Bir ses haykırdı Harbiye’den tüm Türkiye’ye...

‘KİMSE BİLMEZ’...

“Kimse Bilmez” şarkısını kendi çaldığı piyano ile ilk defa seslendiren Ferah parçayı çalmadan önce şöyle konuştu: “Sevgili arkadaşlarım, sanki yeterince stres yapmıyormuşum gibi konserlerde kendime yeni bir stres alanı yarattım. Ama bunu yapmak istiyorum çünkü, biliyorsunuz bazı konserlerde bir iki tane cover çalmayı seviyorum. Albümlerde cover konusuna çok yönlenmiş biri değilim ama elbette ki söylemeyi ya da dinlemeyi çok sevdiğim şarkılar var. Zaman zaman, özellikle de Harbiye Açıkhava’da onlara yer vemeye çalışıyoruz. Bunu bir çeşit saygı duruşu gibi düşünebilirsiniz esasında. Bu şarkıyı ben, belki bazılarınız bilmiyordur, fakat kalbinizde bir yer ederse, eve gittiğinizde bütün çıplaklığıyla bir dinleyebilin istiyorum. Çünkü o kadar güzel bir şarkı ki...”
Parça bitince ise Harbiye alkış ve ‘bravo’ sesleriyle yankılandı. Şebnem Ferah’a sahnede yıllardır yanından ayırmadığı yol arkadaşları Ozan Tügen (klavyeler), Buket Doran (bas gitar), Aykan İlkan (davul), Barış Manisa (gitar), Kerem Özyeğen (gitar), Serdar Barçın (flüt) ve Ceren Akyıldız (vokal) eşlik etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler