Bir yılda 21 gazeteciye suikast

Irak’ta gazeteci olmak... Savaş 404 gazeteciyi öldürdü.

Yayınlanma: 10.01.2014 - 10:42
Abone Ol google-news

Belçika merkezli The BRusselles Tribunal araştırma örgütünün rakamlarına göre ABD’nin Irak’ı işgalinden bu yana 374’ü Iraklı olmak üzere 404 gazeteci savaş ortamında yaşamını yitirdi. Ayrıca Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Gazetecileri Koruma Komitesi’nin rakamlarına göre de yalnızca 2013 yılında Irak’ta 21 gazeteci suikaste kurban gitti.

İkinci Körfez Savaşı’nın başlamasından bu yana yaklaşık 10 yıl geçmesine karşın, savaş ortamının zararları yeni yeni ortaya çıkıyor. Belçika merkezli The BRusselles Tribunal araştırma örgütünün Irak’ta görev yapan gazeteciler üzerinde yaptığı araştırmada çıkan rakamlar savaşın ağır sonuçlarını da gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre, 2003 yılından bu yana savaşta yaşamını yitiren gazeteci sayısı 404 olarak belirlendi. Savaştan en büyük zararı da Iraklı gazeteciler gördü. Araştırmaya göre yaşamını yitiren 404 gazetecinin 374’ünün Iraklı olduğu anlaşılırken 30 gazetecinin de yabancı ülkelerden gelip savaş muhabirliği yaptıkları sırada yaşamlarını yitirdikleri görüldü.

21 gazeteciye suikast

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Gazetecileri Koruma Komitesi’nin rakamlarına göre de yalnızca 2013 yılında Irak’ta 21 gazeteci suikaste kurban gitti. Listede, Selahaddin TV kanalı için çalışan ancak ismi hala belirlenmeyen bir gazeteci de bulunuyor. Araştırmalara göre gazetecilik faaliyetleri nedeniyle öldürülen bu gazetecilerin isimleri ve öldürülüş şekilleri şöyle:

- Hamid Rashid Abbas; 6 Şubat akşamı namaz kıldıktan sonra cami çıkışında silahlı bir grup tarafından vuruldu.

- Muwaffak al-Ani; Irak’ın en çok tanınan radyo programcısı olarak biliniyordu. Ani, 6 Mayıs günü Bağdat’taki Mansur Camii önünde patlatılan bir bomba sonucunda yanında bulunan kardeşleriyle birlikte öldürüldü.

- Zamel Ghannam al-Zoubaie; Irak Haber Ajansı’nda çalışırken, terörist bir saldırı sonucunda 9 Haziran’da yaşamını yitirdi. Zoubaie’nin cesedi Bağdat’ın batısındaki Al Washwash bölgesinde bulundu.

- Imad Ali Abbass; Musul’un kuzeyinde arabasına yerleştirilen patlayıcı sonucunda 10 Eylül’de öldürüldü.

- Tahrir Kadhim Jawad; ABD tarafından finanse edilen El Hurra-TV kanalı için çalışıyordu. Bağdat genelinde 5 Ekim’de yaşanan patlamaları görüntülemek için gittiği Bağdat’ın 50 km batısında arabasına koyulan “yapışkan bomba” ile öldürüldü.

- Mohammed Ghanem; Musul’un El-Sarjkhana kentinde gazeteci arkadaşlarıyla birlikte 7 Ekim’de çalışırken üzerlerine açılan ateş sonucunda göğsünden vurularak yaşamını yitirdi.

- Mohammed Karim al-Badrani; Ghanem ile birlikte çalışırken açılan aynı ateş sonucunda vurularak öldürüldü.

- Saad Zaghloul; 8 Ekim tarihinde evinin dışında hedef alınarak vuruldu ve öldü.

- Bashar al-Nuaimi; Yerel TV kanalı al-Moussilyah için kameramanlık yapıyordu. Nuaimi, evinin yakınında yürürken silahlı kişiler tarafından vuruldu.
- Alaa Edward Boutros; Nineveh al-Ghad kanalında kameramanlık yaparken, Musul’un kuzeyinde kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından vurularak öldürüldü.

- Aadel Mohsen Husain; Musul’un kuzeyinde öldürüldü. Irak Haber Ajansı’nda muhabirlik yapan Husain’e yönelik saldırıya ilişkin hemen hemen hiçbir bilgi bulanamadı.

Annesinin gözü önünde vuruldu

- Kawa Ahmed Germyani; Royal dergisi ve Awene gazetesinde muhabirlik yapıyordu. Araştırmacı gazeteci kimliğiyle tanınan Germyani, Süleymaniye’de evinde otururken annesinin gözü önünde başından ve göğsünden vurularak öldürüldü.

- Nawras al-Nuaimi; Al-Mawsiliyah kanalında sunuculuk yapıyordu. Musul’da çalıştığı kanalın yakınlarındaki evine giderken kimliği belirlenemeyen silahlı gruplarca vurularak öldürüldü.

- Muhanad Mohammed; 20 Aralık Perşembe günü intihar saldırılarının birinde öldürülenler arasında idi. Mohammed, üç ay içinde Irak’ta öldürülen yedinci gazeteci olarak kayıtlara geçmişti.

- Raad Yassin, Jamal Abdel Nasser, Mohamed Ahmad al-Khatib, Wissam al-Azzawi ve Mohamed Abdel Hamid; Selahaddin TV çalışanları kanala yapılan baskın yapan 5 saldırganın kanal önünde ve içerisinde patlattıkları bombalar sonucunda yaşamını yitirdi. Tikrit’te yaşanan saldırının kanalın, hükümete ait yapısından dolayı gerçekleştirildiği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler