Bombalar sınıra dayandı

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırıları 27. gününü geride bıraktı. Dün sabah koalisyona ait uçaklar iki IŞİD hedefini vurdu. Bombardımanın ardından bugüne kadar Kobani’deki en büyük patlama gerçekleşti. IŞİD, saldırılarını Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki alanda yoğunlaştırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri de Suruç’ta hâkim tepelerde savunmayı artırdı.

Yayınlanma: 12.10.2014 - 22:19
Abone Ol google-news

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırıları 27. gününü geride bıraktı. Dün Sabah 08.30 sıralarında koalisyona ait uçaklar iki IŞİD hedefini vurdu.
Bombardımanın ardından bugüne kadar Kobani’deki en büyük patlama gerçekleşti. Kara dumanlar kenti kapladı. IŞİD saldırılarını Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki alanda yoğunlaştırdı. Kobani’deki IŞİD saldırıları bir haftadır kentin doğusunda şiddetlenirken, IŞİD Türkiye ile Kobani arasında elde ettiği dar bir koridordan kuzeyde mevzi kazanan IŞİD’in kentteki asayiş ve belediye binasının da bulunduğu bazı binaları ele geçirdiği belirtiliyor. Mürşitpınar Kapısı’nın Suriye tarafında kalan kesimine çok şiddetli saldırılar gerçekleştiren gümrük kapısını ele geçirerek, YPG’nin Türkiye ve dünyayla bağlantısını kesmeyi, yaralıların ve sivillerin geçişini engellemeye çalışıyor. Bu nedenle Mürşitpınar kapısı çevresinde bir haftadan bu yana göğüs göğse çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalarda bomba parçaları ve seken mermiler Türkiye tarafına düşüyor. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon da hava operasyonlarını bu bölgeye kaydırdı. Savaş uçakları Mürşitpınar yakınlarındaki asayiş binası ve çevresindeki IŞİD hedeflerine sabah saat 08.00 ve 80.30 sıralarında iki sortide toplam 4 bomba bıraktı. Hedeflerin vurulmasıyla Kobani’de bugüne kadar yaşanan en büyük patlamalar gerçekleşti. Patlama sonrasında Kobani’den çok büyük bir duman bulutu yükseldiği görüldü.

Sınırda yoğun güvenlik

Türk Silahlı Kuvvetleri de sınır hattındaki önlemlerini sürüdürüyor. Suruç’ta hâkim tepelerde konuşlandırılan tanklar, obüs topları ve füze bataryalarıyla önlemler sürdürülüyor. Sınır hattındaki Küçük ve Büyük Kendinci köyleri ile Mürşitpınar köyü hala boş. Ancak zaman zaman evlerini merak
eden köylüler, köye gelip geri dönüyor. Sınırda Kobani’den kaçan Kürtlerin Türkiye’ye kontrollü olarak girdikleri tek nokta olan Yumurtalık köyü yakınlarındaki sınır ise üç günden bu yana kapalı. Buradaki AFAD TIR’ı, Kızılay sağlık çadırı, polis bariyerleri ve jandarmaya ait çok amaçlı konteynırlar kaldırıldı. Bu noktadan girişlere de izin verilmiyor. Kobani’den sadece yaralıların Türkiye’ye gelmesine izin veriliyor. 5 Ekim’de IŞİD’in kente girmesiyle Türkiye’ye kaçan 350 kişiden 265’i ise hala Suruç Kapalı Spor Salonu’nda gözaltında tutuluyor.

Kobanililer halen bırakılmadı

Kobanili sivillerin serbest bırakılması amacıyla girişimlerde bulunan HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, görüştükleri hükümet yetkililerinin Kobanililerin bırakılması için kendilerine olumlu yanıtlar vermesine rağmen herhangi bir adımın atılmadığına dikkat çekti. Ayhan, “Hiçbir prosedür uygulanmıyor. Alıkonulanlar suçlu muamelesi görüyor. Çok zor koşullarda tutuluyorlar. Yetkililer, Kobanililer üzerinden kriz yaratmaya çalışıyor” diye konuştu. IŞİD saldırılarından kaçan Kobanililer bir kısmı daha önce susuzluk nedeniyle boşaltılan, Suruç’un sınır köyü olan Miseynter’e yerleşti. Öte yandanKobani’deki birçok siyasi parti temsilcisi bugün Erbil’de Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler