Böyle başkanlar da var

ABD Başkanı Obama, Ferguson vakası üzerine polis yetkililerini ve aktivistleri Beyaz Saray’da topladı. Polisin gençlere muamelesine sinirlendiğini söyleyen Obama, Brown ailesinin polise kamera takılması çağrısını hayata geçirecek.

Yayınlanma: 03.12.2014 - 13:54
Abone Ol google-news

Amerika’da Michael Brown vakasının Ferguson’dan başlayarak ülkeye yayılan protestolara yol açmasının ardından, silahsız siyah gençlerin beyaz polis memurları tarafından yaygın biçimde öldürülmesinin önüne geçmeye yönelik adımlar araştırılıyor.

Büyük jürinin Brown’ı öldüren polisin yargılanmasına gerek olmadığına hükmetmesi “ırkçı adaletsizlik” olarak algılanırken, Başkan Barack Obama devreye girdi. Federal kurumlardan polis teşkilatlarında “askeri kültür” yapılanmasının önüne geçilmesi için somut öneriler talep eden Obama, Brown ailesinin polislere vücut kamerası takılması çağrısını da hayata geçiriyor.

 

‘Bu kez farklı olacak’

Beyaz Saray’da polis yetkilileri, sivil haklar aktivistleri ve yerel liderlerle toplantı yapan Obama, katılımcıların kendisine “Geçmişte de meseleyi çözmek için görev güçleri kuruldu, ama hiçbir şey çıkmadı” dediğini aktardı. “Bu kez farklı olacak, ABD Başkanı’nın bu kez farklı olmasını garanti etmeye derinden kararlı olmasının da bunda payı olacak” vurgusu yapan Obama, toplantıdaki gençlerden polisle yaşadıkları tecrübeleri dinlediğinde sinirlendiğini belirtip şunları söyledi: “Genç insanların her şeyi doğru yaptıklarında bile dışlandıklarını ve şüpheyle bakıldıklarını hissetmeleri, Amerika’nın potansiyaliyle ilgili inançlarıma aykırı. Biz bu değiliz.”

 

Kongre’ye hemen başvurdu

Obama, federal hükümetin “askeri tip teçhizatı” ülke çapında polis teşkilatlarına dağıtmasına standart getirilmesini öngören başkanlık kararnamesi de çıkardı ki polisin robokop donanımı ve zırhlı araçlarıyla Ferguson protestolarına müdahalesi tüm dünyanın dikkatini çekmişti. Obama, Kongre’den, şaibeye yer bırakmamak için polis üniformalarına 50 bin mikro kamera takılmasına yönelik 75 milyon dolar bütçeyi onaylamasını da talep etti.

Bu, 3 yılda 263 milyon dolar bütçe ayrılması öngörülen paketin parçası. Paket polis eğitiminin çapının genişletilmesi, polis teşkilatlarının reformdan geçirilmesine daha fazla kaynak ayrılması, adalet bakanlığının yerel halk ile polis arasında ilişkileri düzeltme çalışmaları yürüttüğü kentlerin sayısının artırılmasını öngörüyor.

Obama, Adalet Bakanı Eric Holder’ı da yerel liderler ile polis yetkililerini buluşturup yakınlaştırma toplantıları için ülke turuna çıkardı. Holder, “Adalet olmadan barış yok” pankartlarıyla karşılandığı Atlanta’da, federal güçlerin ırka göre profil çıkarmasını sona erdirme sözü verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler