Bozdağ'ın fezlekesi savcılığa geri gönderildi

Adalet Bakanı Bozdağ’ın fezlekesi Meclis’e geldi, TBMM Başkanlığı fezlekenin “Adalet Bakanlığı üzerinden Başbakanlık vasıtasıyla gönderilmediği” gerekçesiyle fezleke ve eki olan 32 klasörü geri gönderdi.

Yayınlanma: 29.01.2014 - 22:39
Abone Ol google-news

TBMM Başkanlığı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırlayıp gönderdiği fezlekeyi, Adalet Bakanlığı üzerinden Başbakanlık vasıtasıyla gönderilmemesini gerekçe göstererek “usul eksikliği” görüşüyle iade etti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TCDD İzmir Liman İşletme Müdürlüğü’ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmada, “yargı görevini etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında hazırlanan fezlekenin 27 Ocak 2014 tarihinde TBMM Başkanlığı’na gönderildiği ortaya çıktı. TBMM Başkanlığı, Bakan Bozdağ hakkındaki fezlekeye ilişkin yaptığı incelemenin ardından fezlekeyi dün İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri gönderdi.

TBMM Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, yasama dokunulmazlığı ya da Meclis soruşturması kapsamında değerlendirilme ihtimali bulunan fiillere ilişkin Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından TBMM Başkanlığı’na gönderilen yazıların Adalet Bakanlığı’nın ilgili genelgelerine ve bugünkü uygulamalara uygun olması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından gönderilen yazıların Adalet Bakanlığı üzerinden Başbakanlık vasıtasıyla TBMM Başkanlığı’na gönderilmesi gerektiği belirtildi. Bugüne kadar doğrudan başsavcılıklar tarafından TBMM’ye gönderilen fezleke ve yazıların TBMM Başkanlığı tarafından iade edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Gönderilen üst yazının ekinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a ilişkin sadece bir sayfalık tutanak yer almasına rağmen, halen devam etmekte olan davanın tamamına ilişkin bütün evraklar da (32 klasör) ek olarak gönderilmiştir. Ayrıca Başsavcılık tarafından mevcut usule ve genelgelere uygun olarak veya aksi görüşte iseler doğrudan gönderilecek evrakın tefrik edilmesi ve sadece ilgili bakana ilişkin belgelerin gönderilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde devam eden soruşturma sürecine ilişkin olarak dosyada adı geçen diğer şahıslar bakımından hazırlık soruşturmasının gizliliğinin ihlal edilebileceği ve anayasayla güvence altına alınan masumiyet karinesinin zedelenebileceği değerlendirilmektedir. Bu nedenlerle ilgi yazı ve eki, dosyalar açılmadan bir yazıyla bugün İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade edilmiştir.”

 

Bozdağ tam tersini açıklamıştı

Adalet Bakanı Bozdağ, daha önce yaptığı açıklamada, dokunulmazlık fezlekelerinin Adalet Bakanlığı üzerinden TBMM’ye gönderilmesi; Meclis soruşturmasına ilişkin fezlekelerinin ise doğrudan Meclis’e gönderilmesine ilişkin bir genelge bulunduğunu açıklamıştı. Ancak TBMM Başkanlığı, Bozdağ’ın bu açıklamasının aksine Meclis soruşturmasına ilişkin fezlekeyi doğrudan kendisine gönderildiği gerekçesiyle iade etmiş oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler