Bu maskeleri yüzsüzler taksın

Soma Kömür İşletmeleri'nin yöneticileri ve denetçileri ocakta kullanılan gaz maskelerinin oksijensiz ortamda hiçbir işe yaramadığını bile bile işçileri ölüme göndermiş. İşçilerin kullandığı 1993 tarihli maskelerin kömür madenlerinde kullanılmaya uygun olmadığı ve 5 yıllık raf ömürleri bulunduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 21.05.2014 - 22:08
Abone Ol google-news

Soma’da 301 işçinin ölümüyle ilgili soruşturma devam ederken işçilerin taktığı gaz maskeleri de tartışma konusu oldu. Soma Kömür İşletmeleri’nde çalışan işçilerin kullandığı gaz maskelerinin kömür madenlerinde kullanılmaya uygun olmadığını ve raf ömrü 5 yıl olan maskelerin 1993 yapımı olduğu ortaya çıktı.

Soma Madencilik İşletmeleri’nin Atabacası ocağında işçi olarak çalışan Barış Kılıç’ı kullandığı maskeyle birlikte CNN TÜRK televizyonunun canlı yayınına katıldı. Maskenin kullanılması konusunda kendilerine herhangi eğitim verilmediğini kaydeden Barış Kılıç, bir kere açıldığında maskelerin ömrünün bittiğini anlattı. Kılıç, birkaç yıl önce üzerindeki maskeyi kazayla düşürdüğünü ve ücretinin maaşından kesildiği kaydetti.

Kılıç’ın kullandığı maskeyi inceleyen uzmanlar, raf ömrü bile en çok 5 yıl olan gaz maskesinin 1993 yapımı olduğunu belirlerken Çin’den ithal edilen ve maskelerin, sadece oksijen oranının yüzde 18’e düştüğü ortamlarda kullanıma uygun olduğunu kaydetti. Açık havada, normal koşullarda soluduğumuz havadaki oksijen miktarının yüzde 21 olduğu dikkat çeken uzmanlar, işçilerin bu gaz maskeleri ile madene gönderilmesinin cinayet olduğunu belirtiyor.

ABD Maden Güvenliği Komitesi Başkanı Randall Harris, Somalı madencilerin kullandığı gaz maskelerinin, kömür madenleri için kesinlikle uygun olmadığını söyledi. ABD’de bu tür ürünlerin kullanımına izin vermediklerini söyleyen Harris, “Bu maskeler, kömür madeni dışındaki madenlerde kullanılıyor. Sanılanın aksine 45 dakika değil, sadece 15-16 dakika kadar idare edebiliyor. Ayrıca söz konusu cihazlar, havadaki pis dumanı filtrelediği için oksijen oranının yüzde 20’den düşük olduğu ortamlarda hiçbir işe yaramıyor” dedi. ABD’de kullanılan 700 dolarlık maskenin dışarıdaki hava ile hiçbir şekilde temas etmediğini vurgulayan Harris, şöyle konuştu: “Madenlerde her 30 dakika mesafede, bunlardan kasalarca var. Eğer bu maskelerden bir tanesini yanınızda taşıyorsanız ve maden içinde yürüyorsanız yenisine sadece 30 dakika içinde ulaşırsınız. Yeni maskeyi yedek olarak yanınıza alabilirsiniz. Bu sayede madenden dışarı çıkmak için her zaman yeterli oksijen edinebilirsiniz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler