‘Bu ruhu hapsedemezsiniz'

Aslında maç öncesi Beşiktaş’ta toplanıp darbe planlarına son şeklini vermişlerdi. “Darbe yaptığımız doğru” diyorlardı, “Bunlar içen, kavga eden, olay çıkaran çocuklardır algısına darbe vurduk.” Olimpiyat Stadı yerine Beşiktaş’ın sokaklarında neşe içinde maçı izleyen de, stada gidip “Her yer Taksim her yer direniş” sloganı atan da aynı şeyi vurguluyordu: Bu ruhu hapsedemezsiniz.

Yayınlanma: 16.09.2014 - 00:16
Abone Ol google-news

çArşı yine bir maç günü Beşiktaş’ta toplanmış, darbe planlarına son şeklini veriyor!!! ‘Bu ruhu hapsedemezsiniz’ Tribün bestelerinin yapıldığı Şairler Parkı’ndan “kızlı erkekli” maç saati beklenen Abbasağa’ya, Siyah Kafe’ye, Kazan Birahanesi’ne ve kartal heykelinden onun bitişiğindeki balık pazarına hep aynı mevzuu, hep aynı ince ayar... “Artık hiçbir şeyin ciddiye alınacak tarafı kalmadı…”Beşiktaş’ın kalbinde, çarşının tam ortasındatartışılanları, konuşulanları derleyip toparlıyoruz...

Araya çArşı’nın “darbe iddianamesine” gönderme marşlar karışıyor: “Birimiz hepimiz için / Hepimiz Beşiktaş için Beşiktaş’ın askeriyiz / çArşı’nın neferiyiz Armanın aşkına / Müebbettir sevgimiz.” Bir gece önce, semtten stada giden pankartlardan birinin üzerinde, anlamlı bir yazı var: “çArşı vicdandır
tutsak edilemez.”

“Anlayana…”

Pankartları hazırlayanlara kalsa “daha giderli”mesajlar da yazacaklar. Ne var ki bu afişler stada alınmıyor. Anlayacağınız, çArşı olanı biteni hiç geri vites yapmadan ti-ye almaya devam ediyor.

İşte çArşı bu!

Maç öncesi, çArşı’nın içinden pek çok kişiyle, genellikle “komik” olarak değerlendirdikleri iddianameyi konuşma şansımız oluyor. Anlatılanlardan, söylenilenlerden damıtılmış bir özet çıkıyor:


“İçimizden birilerine zarar gelmesin diye, şimdilik sert eylemlerden uzak duruyoruz. Eğer niyetimiz olsaydı, bu ‘girişim’ olarak kalmazdı. Yine de darbe yaptığımız doğru! ‘Bunlar; içen, kavga eden, olay çıkaran çocuklardır’ algısına darbe vurduk. Bu düşünsel bir darbedir! İktidar, neşeyi, sevinci, eğlenceyi sevmiyor. Biz, sevmediklerinin tam tersini yaptığımız için onlara antipatik görünüyoruz. Binlerce insanı yan yana getirip savaştırabilirsiniz. Ancak büyük kalabalıkların kol kola girip şarkı söylemesi çok zordur. İşte biz bunu yapıyoruz. ”

çArşı’nın kalbinden olanlar, “aslında futbola siyaset soktular” diye serzenişte bunanlar bunu kendileri yaptılar diyorlar:


“Darbe iddianamesi, aslında çok acemice bir girişim. Kask ve gaz maskesi delil olur mu? İktidarı uyandıralım; bunları herkes direniş ruhunun birer anısı olarak evinde saklıyor. Bir taraftar grubu üzerinden hükümetin Gezi Direnişi’nde uyguladığı şiddeti dünyada meşru kılmak için bir algı yaratmak
istiyorlar.”

çArşı her yerde O kardeşlik ruhu, Beşiktaş’ın neredeyse tüm sokaklarını doldurmuş kol kola neşe içinde maç izliyor. Her pozisyon arasında, başka yerlere demanidar göndermeler yapılıyor… “Kurabiye…” Eğlence çArşı’nın genlerinde var. Eğlence, asık yüzlü, otoriter kurumlara en büyük darbe!
çArşı liderlerinden Cem Yakışkan’ın mekânında iğne atılsa yere düşmeyecek. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce destek için mekânda bulunanlardan. İnce, “14 meşaleyle nasıl darbe yapılır bunu yerinde incelemeye geldik” diyor. Emrah Başgan (EmrahSerbes) kitleye üçlünün kralını yaptırıyor, herkescoşuyor!


Ara sokaklardan, stada uzanıp, 34. dakika protestolarına katılıyoruz:

“Her yer Taksim her yer direniş!” Ünlü taraftar grubu tribünün ortasında bağırıyor: “Beşiktaş çArşı darbelere karşı!” Beşiktaş’tan bir anda Olimpiyat Stadı’na uzanmak mı?


İşte tam da bunu anlatıyoruz; çArşı her yerde ve aynı anda bulunan tutsak edilemez bir ruh hali! Tam bu noktada önemli sorular aklımıza takılıyor.
Okulun ilk günü siyah beyaz formasıyla çıkıp çarşı içine koşan Zeynep’i, camlara çıkıp siyah beyaz formalı çocukları alkışlayan Hatice Teyze’yi ve Gezi Direnişi’nde çArşı’nın peşine takılıp geldikten sonra Abbasağa’yı postu seren TOMA isimli köpeği ne yapacaksınız?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler