Bulut ABD'de Osmanlı'yı anlattı

ABD'li yşirket temsilcileriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut, ekonomi sorularına yanıt vermek yerine Osmanlı'yı anlattı.

Yayınlanma: 09.04.2015 - 22:02
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Yigit Bulut, Türkiye’de yatırımı bulunan veya ilişkileri olan Amerikan şirket temsilcileri ile ABD Ticaret Odası’nda 7 nisan günü bir öğlen yemeği yedi. Bulut burada, Amerikalılara bir sunum yaparak Türkiye’yi anlatacaktı ancak Osmanlı’nın borçlarından söz edip, Kemal Derviş’i kötüledi, konukları şaşırttı.

Cumhuriyet Gazetesi, bu toplantıya katılan iki şirket temsilcisi ile görüştü.

Katılımcılardan biri şunları söyledi: ‘Toplantı biraz geç başladı. Neden geç başladığı hakkında Bulut bir açıklama yapmadı. Bulut’tan Türkiye’de yatırımı olan birçok sektörün Türkiye’de ‘felç’ haline gelen sorunları hakkında ayrıntılı sunum beklerken, Bulut önce Osmanlı İmparatorluğu’nda olduğu gibi borçlanarak Ruslara savaş açma döneminin bittiğini anlattı. Sonra Kemal Derviş’i eleştirdi. Bu iki konunun bugünkü sorunlarımızla ne ilgisi var anlayamadık.’’

Şirket temsilcisi, “Osmanlı tarihini anlatmasına dinleyeciler ne tepki gösterdi” sorusuna şu yanıtı verdi:

‘’Herkese garip gelmiştir. Biz oraya gündemdeki sıkıntılar hakkında çözümler bekledik. Bu toplantıya katılan temsilcilerin şirketleri Türkiye’de yatırımları ve operasyonları olan şirketler. Bu kişiler tarih dinlemeye değil, çözüm dinlemeye geldiler. Bu insanların çoğu Kemal Derviş’i dahi tanımaz, bırakın Osmanlı tarihini.’’

Sorunlara cevap yok

Toplantıya katılan bir başka şirket temsilcisi ise şöyle devam etti: ‘’Bulut sektörlerimizin karşılaştığı sorunlarla ilgili bir açıklama ve düzenlemeden bahsetmedi. Sonbaharda bir yatırımcı toplantısından söz ettiler ama şimdiki sorunlar ne olacak? Seçimlerden sonra değil, şimdi ne yapıyorsunuz?’’ diye sordu. İşadamı sorunlarını şöyle anlattı: ‘’IT, ziraat, ilaç gibi sektörlerin Türkiye’deki sorunları muazzam. Biz bu durumları arkadaşlar arasında ‘felç’ diye tasvir ediyoruz. Bulut, sunumunda Türkiye ile ABD arasında şu anki en önemli ticari ve ekonomi konu olarak göze çarpan TTIP (Transatlantik Ticaret Anlaşması) ve Türkiye ile ABD arasında buna paralel bir Serbest Ticaret Anlaşması’ndan (STA) söz etmedi.

Bir katılımcı ise “Biz zaten önümüzdeki hafta Washington’a gelecek Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı ve onun delegasyonunu bekliyoruz” dedi.

Bulut ‘Anlaştık’ dedi, oda doğrulamadı

Bulut, Star’a verdiği demeçte, şunları söylemişti: ‘’Önemli bir karar aldık; Amerikan Ticaret Odaları ve Sivil Toplum İşbirliği ile yüzlerce Amerikan şirketinin Türkiye’de katılacağı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın kendilerine hitap edeceği bir “Türkiye’de yatırım konferansı” düzenleyeceğiz.’’ Böyle bir konferans kararının alınıp, alınmadığı sorulduğunda ABD Ticaret Odası sözcüsü Tyler Hernandez yorum yapmak istemedi. Bir başka soruya karşılık ise Hernandez böyle bir konferansın kararının alındığını doğrulayamadı, konu ile ilgili açıklama göndereceklerini söylemesine rağmen sözcü bir açıklama göndermedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler