Burdur’dan getirilen orjinal eserler Yapı Kredi Kültür Sanat’ta...

Bu akşam açılacak "Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos" sergisi öncesi ziyaretçiler Sagalassos Kazısı Başkanı Jeroen Poblome tarafından verilecek konferansa da katılabilecekler. Konferans saat. 18.30’da Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da yapılacak.

Yayınlanma: 27.11.2019 - 02:00
Burdur’dan getirilen orjinal eserler Yapı Kredi Kültür Sanat’ta...
Abone Ol google-news

Sagalassos Akdeniz’in en iyi korunmuş antik kentlerinden biri ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Sergide Burdur Arkeoloji Müzesi’nden getirilen 368 yapıt bulunuyor. 28 Mayıs 2020’ye kadar sürecek sergide, prehistorik çağlarda Anadolu’da yaşadığı kanıtlanan ve Burdur yöresinde kalıntılarına rastlanan mamut kemiklerinden, Roma imparatorları Marcus Aurelius ve Hadrian’ın anıtsal boyuttaki heykellerine kadar çok sayıda ve farklı türde tarihi eser var. İstiklâl Caddesi üzerindeki Yapı Kredi Kültür Sanat’ın üç katına yayılan sergide yer alan inanç ritüellerini yansıtan pişmiş toprak figürinler, Tanrı, Tanrıça ve kahraman heykelleri, Büyük İskender heykelciği, taş aletler, süs eşyaları, pişirme ve yemek kapları Sagalassos ve Pisidia bölgesinin geçmişine ışık tutuyor. Sergiye, Sagalassos ve içinde bulunduğu Pisidia bölgesinin bütün tarihi katmanlarının paylaşıldığı kapsamlı bir kitap eşlik ediyor. Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçe ve İngilizce hazırlanan kitapta 27 makale yer alıyor.

İMPARATOR’LA KARŞILAŞMA...

Müze girişinde ziyaretçileri karşılayan heykel, İmparator Marcus Aurelius’un heykeli. Sagalassos Roma İmparatorluk Hamamı kazılarında açığa çıkarılan heykelin orijinali yaklaşık 5 metre yüksekliğinde. Sergiye getirilen parçalar arasında heykelin beyaz mermerden yontulmuş başı, kolları ve bacakları görülüyor. Sergide, Sagalassos’a “Pisidia’nın birinci kenti” unvanını veren İmparator Hadrian heykeline ait büst de bulunuyor. İmparator Hadrian ve Marcus Aurelius, Roma’nın “Beş İyi İmparatoru” arasında yer alıyor.

Sergide antik Pisidialı Rhodon ve Eirènè de ziyaretçileri bekliyor. MS 3. yüzyıla tarihlenen ve Rhodon olarak isimlendirilen Romalı bir erkek ve 11. yüzyıla tarihlenen ve Eirènè olarak isimlendirilen Bizanslı bir kadının kafatası, uzmanlar tarafından yeniden yüzlendirme tekniğiyle orijinaline yakın görünümlerine kavuşturuldu. Yüz rekonstrüksiyonunu bilim ve yaratıcılığın birleşimi olarak niteleyen kazı başkanı Jeroen Poblome, dijital yüz rekonstrüksiyonunun yüzde 75 kesinliğe sahip olduğunu belirtiyor. Gerçek isimleri bilinmeyen Pisidialılara araştırma ekibi tarafından Rhodon ve Eirènè isimleri verildi.

Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi Başkanı Prof. Dr. Jeroen Poblome, Türkiye’nin arkeolojik potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve bu potansiyelin son yıllarda giderek arttığını belirtiyor. Sergiyle Tanrılar, bitkiler ve insanlarla Sagalassos’un bütün renklerini göstermek istediklerini söyleyen Poblome: “Biz de dağlarda yaşıyoruz. Pisidia’da... Hepimiz bu tarihin bir parçasıyız” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler