Büyük ikramiye çıksa gayrimenkule yatıracaklar

Yapı Kredi’nin Platinum Bankacılık müşterilerine dönük yaptığı araştırmaya göre, katılımcıların büyük bir bölümü “Büyük ikramiye kazanmak gibi ellerine beklenmedik bir para geçerse” gayrimenkul alacağını belirtirken borç kapatmayı düşünenler ise ikinci sırada yer alıyor.

Yayınlanma: 02.01.2015 - 10:18
Abone Ol google-news

Yapı Kredi Platinum Bankacılık’ın üçüncüsünü düzenlediği “Yatırım Tercihleri Araştırması 2014” sonuçlarına göre, gelir düzeyi düştükçe tasarruf eğiliminin arttığını, gelir düzeyi arttıkça da eğilimin tasarruftan harcamaya kaydığını ortaya koyuyor.

Araştırma, Türkiye’nin batı illerinde yatırım eğiliminin arttığını, Doğu illerinde yaşayanların ise yatırımlarının arsa gibi taşınmazlar olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, katılımcıların büyük bir bölümü “Büyük ikramiye kazanmak gibi ellerine beklenmedik bir para geçerse” gayrimenkul alacağını belirtirken, borç kapatmayı düşünenler ise ikinci sırada yer alıyor. Araştırmaya göre tasarruf eğilimi yüksek olanlar ve yatırımcılar İstanbul ile Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 33’ü kendisini tasarrufçu olarak nitelendiriyor ve ağırlıklı olarak dövizli mevduatı tercih ediyor.

Kendisini yatırımcı olarak nitelendiren yüzde 24’lük kesim ise parasını hisse senedi, fon gibi yatırım araçlarında değerlendiriyor. Tüketici olduğunu belirtenler ise katılımcıların yüzde 18’ini oluşturuyor. Bu kitle parasını hobileri ile ihtiyaçları için harcıyor, birikim yapmıyor. Her 10 kişiden biri de hâlâ gayrimenkulü tercih ederken, yüzde 13’lük dilim girişimci olarak ön plana çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 37’si şu anda eline hatırı sayılı bir para geçse bunu gayrimenkul alımı için kullanacağını belirtirken yüzde 18’i ise borçlarını kapatmakta kullanacağını söylüyor. Ankete katılanların yüzde 15’i yeni bir iş kuracağını, bir diğer yüzde 15’lik kesim ise tasarruf yapacağını dile getiriyor. Araştırmaya katılan 1010 kişinin yüzde 27’si geleceğe dair bir endişe taşımadığını belirtiyor. Bu kesimin yüzde 30’unu erkekler, yüzde 38’ini ise 18-25 yaş grubu gençler oluşturuyor.

Çalıştığı şirketin performansı, emeklilik gibi mesleki kaygıları olanların oranı ise yüzde 43. Araştırmaya katılanların yüzde 66’sı insanlara güvenmekte zorlandığını, yüzde 34’ü ise bu konuda bir kaygısı olmadığını belirtiyor.

İnsanları güvenilir bulanlar arasında 26-35 yaş grubu yüzde 40 ile ağırlıkta. İnsanlara güvenmekte zorlandığını belirtenler arasında 36-45 yaş grubu yetişkinlerin oranı ise yüzde 75.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler