Çalışma yaşamı savaş alanı gibi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba’nın hazırladığı rapor tabloyu ortaya koydu: 21 bin işçi yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 07.12.2018 - 22:25
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın hazırladığı “Çalışma Yaşamında ve İşçilere Yönelik Hak İhlalleri” adlı rapor AKP’nin iktidarda olduğu son 16 yılda, kadın ve çocukların da arasında bulunduğu 21 bin işçinin, işyerlerinde hayatını kaybettiğini ortaya koydu. 2018’in ilk 11 ayında iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısı 1800 oldu.

10 Aralık İnsan Hakları Günü öncesinde hazırladığı raporu değerlendiren Ağbaba, “AKP iktidarının son 16 yılına baktığımızda yaşamın her alanında hak ihlallerinin yoğun olarak gerçekleştiğini görmekteyiz. Hak ihlallerinin en çok yaşandığı alanlardan birisi de çalışma yaşamı ve işçi haklarının ihlalidir” görüşünü dile getirdi.

11 ayda 1800 kayıp

Raporda özetle şu tespitler yer aldı:

-Ölüme terk edildiler: AKP iktidarı boyunca en az 21 bin işçi işyerlerinde çalışırken ölüme terk edildi. Soma, Tuzla Tersaneleri, Davutpaşa, Ostim, Kozlu, Karadon, Ermenek, Esenyurt, Torunlar, Şirvan ve Şırnak’ta yaşanan iş cinayetleri AKP iktidarı döneminde öne çıkan iş cinayetleridir. Sadece 2018 yılının ilk 11 ayında en az 1800 işçi, işyerlerinde çalışırken yaşamını yitirdi.

-İşçi intiharları arttı: Çalışma yaşamındaki baskılar ve ekonomik kriz neticesinde son 5 yılda işçi intiharları yüzde 300 oranında arttı. İşyerlerindeki çalışma koşullarına bağlı olarak son 5 yılda 300’den fazla işçi, intihar ederek yaşamına son verdi.

-15 grev yasaklandı: 190 binden fazla işçinin grevi ertelenme adı altında yasaklandı. AKP iktidarı döneminde toplamda 15 grev yasaklandı. Yasaklanan grevlerin 7’si 21 Temmuz 2016 yılında ilan edilen OHAL rejiminde meydana geldi.

Özelde yüzde 5 sendikalı

-100 işçinin 12’si sendikalı: AKP iktidara gelmeden önce yüzde 50’lere varan sendikalaşma oranı Temmuz 2018 verilerine göre yüzde 12.76 civarına geriledi. Her 100 işçiden sadece 12’sinin sendika üyeliği bulunuyor. Özel sektörde çalışan işçilerin yüzde 95’i sendikalı değil. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu raporlarına göre, Türkiye sendikal hak ve özgürlükler noktasında dünyanın en kötü 10 ülkesi arasına girdi.

-Güvencesizlik arttı: Esnek istihdam ve ucuz işgücünü alabildiğince çalışma yaşamına dayatıldı. OHAL dönemi fırsata dönüştürülerek işçi ve emekçi karşıtı birçok düzenleme yasalaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler