Memur eylem dedi

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda 3 gün, teknik çalışmalarla geçti. KESK ve Birleşik Kamu-İş’in katılımıyla kamuda bugün on binlerce memur, hakları için iş bırakacak.

Yayınlanma: 26.08.2019 - 22:45
Abone Ol google-news


Memur sözleşme görüşmelerinin devam ettiği Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda KESK, Hazine ve hükümetten genel ekonomik tabloya ilişkin sunum istedi. Sunum ancak 3 gün sonra bugün yapılacak. Kurulun 5 günlük çalışma programının 3 günü sendikaların teknik talepleri ile geçerken, KESK ile Birleşik Kamu-İş bugün iş bırakıyor. Birleşik Kamu-İş dün de yarım gün iş bıraktı. İki konfederasyonun iş bırakma kararı ile bugün kamuda on binlerce memur çalışmayacak. 

5 milyonu aşkın memur ve emeklinin mali ve sosyal haklarının ele alındığı hakem kurulu hafta sonu da çalışmalarını sürdürdü. Hükümetin uzlaşılan maddeleri de kabul etmemesi nedeniyle kurulda uzun bir süre sadece yetkili sendikaların talepleri ele alındı. Genel taleplere ise ancak dün akşam saatlerinde geçilebildi. Zaten 5 gün olan kurulun çalışma programının büyük bir bölümü sendikaların teknik talepleri ile geçti. Kurulda, KESK, Hazine’nin ve hükümetin genel ekonomik duruma ilişkin sunum yapmasını istedi. Hazine ancak bugün genel bir değerlendirme yapabileceğini bildirdi. Memur-Sen toplantılarda sık sık masadan kalkanın kendileri değil işveren olduğunu dile getirdi. KESK ise Memur-Sen’den işverenin değil, çalışanların yanında olmasını istedi. Bugün de genele ilişkin görüşmeleri sürdürecek olan kurulun, yasa gereği çalışmalarının sona ereceği yarın kararını açıklaması bekleniyor.

Memur-Sen ise dün, 81 ilde, “Emeğe Saygı, Adalete Davet” başlıklı basın açıklaması yaptı. Ankara’daki açıklamayı Memur-Sen Ankara İl Temsilcisi Ali Yaz gerçekleştirdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın başkentteki açıklamaya katılmaması da dikkat çekti. Memur-Sen’in hakem kuruluna başvurusu sırasında da açıklamayı Ali Yalçın yerine Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul yapmıştı.

‘Yetki kötüye kullanıldı’
Müzakere aşamasının tamamlanmasının ardından işveren tarafından ne Memur-Sen’e ne de yetkili sendikalara toplantı tutanağının teslim edildiğine işaret eden Memur-Sen, konfederasyonun ve sendikaların imzadan kaçtıkları algısına neden olabilecek tespit tutanağı tutularak, yetkinin kötüye kullanıldığını kaydetti.
Bugün iş bırakacak olan KESK de tüm kamu çalışanlarına seslenerek “Bizi yok sayan, alay eden teklifler sunanlara karşı haklarımızı korumak için 1 gün iş bırakmaya, g(ö)reve çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

‘Hükümetin hakemine teslim olmayacağız’

Birleşik Kamu-İş de iş bırakma kararı aldı. Dün yarım gün iş bırakan Birleşik Kamu-İş, bugün de tam gün iş bırakacak. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “İktidarın hakemine, yandaşın oyununa teslim olmayacağız. Yandaş konfederasyon, üzerine düşen tiyatroyu fazlasıyla oynayarak sorumluluğu hakem heyetine bırakıp meydanlardan kaçmıştır” dedi. 11 kişiden oluşan hakem heyetindeki 7 kişinin Cumhurbaşkanı tarafından belirlendiğine işaret eden Balık, “Bu haliyle pazarlık masası satış masasına dönüşmüştür. Yandaş konfederasyon yine kamu emekçilerini yüzüstü bırakmıştır” diye konuştu.

Kuruldan adil kararlar almasını ve kamu emekçileri lehine kararlar çıkmasını beklemenin “akıl tutulmasına yakalanmak” anlamına geleceğine işaret eden Balık, “Yaşam şartlarının ağırlaştığı, işsizlik ve pahalılık koşullarının mutfakları kavurduğu ülkemizde, doğalgaza, elektriğe, benzine, gıda maddelerine, ulaşıma vs. fahiş oranlarda zam yapılırken TL, dolar ve Avro karşısında erirken, yurttaşların alım gücü günden güne azalırken AKP hükümeti, kamu emekçilerine reva gördüğü bu zam oranlarıyla kursağımızdan geçecek lokmaları saydıklarını göstermektedir” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler