CHP, asgari ücret için Meclis Araştırması istedi

"Asgari ücretin, ortalama bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetip yetmediği konusunun, uzmanların da yardımı alınarak yerinde ve geniş kapsamlı bir biçimde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından incelenmesi gerekmektedir! "

Yayınlanma: 05.01.2018 - 11:37
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2018 için 1603 TL olarak açıklana asgari ücreti Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun “O zaman asgari ücretle çalışan bir kişi 90 maaşıyla 1.4 motor gücüne sahip bir sıfır araç alabilirken şimdi 42 maaşıyla sıfır bir araç alabiliyor” şeklindeki açıklamasına rağmen asgari ücretin Meclis tarafından incelenmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Tanrıkulu'nun Meclis Başkanlığına verdiği önerge şöyle:

2017 yılının son günlerine “asgari ücret” tartışması damga vurmuştur. Asgari ücretin açıklanmasının ardından Bursa’da konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu “2002 yılında asgari ücret 184 liraydı bugün 1.603 lirayı tartışır hale geldik. Asgari ücretle 19 kilo et alınıyordu, bugün 51 kilo et alınıyor. Mazot 1,26 liraymış ve o tarihte 146 litre mazot alınıyormuş. Bugün asgari ücret 1.603 lira, alınan mazot 318 litre. Hani Türkiye batıyordu?” demiştir. Çavuşoğlu, aynı gün yine Bursa’da yaptığı bir konuşmada da “O zaman asgari ücretle çalışan bir kişi 90 maaşıyla 1.4 motor gücüne sahip bir sıfır araç alabilirken şimdi 42 maaşıyla sıfır bir araç alabiliyor” demiştir.

Türk-İş Başkanı ise, Çavuşoğlu’nun bu sözlerine “6 milyon çalışan, ailesiyle birlikte 20 milyon kişi bu ücretle 1 ay geçinmeye çalışıyor. Ancak bu ücretle geçinmek mümkün değil. İsteğimiz TÜİK'in resmi rakamı olan 1.893 liraydı. Maalesef asgari ücret 1.603 lira oldu. Buradan iktidardakilere sesleniyorum. Bu parayla bir ay kendileri geçinsinler de görelim. Geçinebiliyorlarsa bizim itirazımız yok…” diye yanıt vermiştir.

Asgari ücretin yetersizliği, açlık sınırının hemen üzerinde olduğu her zaman dile getirilmiştir. Asgari ücretten gelir vergisi alınmaması konusu da sürekli dile getirilmiş ancak bir sonuca varılmamıştır.

Asgari ücret tartışmalarının her zaman iktisatçıların, sendikacıların olumlu ya da olumsuz fikir beyan etmeleri ve gazetecilerin arada sırada mikrofon uzattığı vatandaşların “geçinemiyoruz” demesi çerçevesinde yaşandığı hepimizin malumudur.

Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun temel aldığı ortalama dört kişilik ailenin, sağlıklı beslenme, kira, ulaşım, eğitim, sabit giderler (elektrik, gaz, su, iletişim vs.) gibi masrafları asgari ücretle nasıl karşıladığı ya da daha doğrusu karşılayamadığı, okula gitmesi gereken çocuklarının çalışıp çalışmadığı ve dışardan yardım almak zorunda kalıp kalmadığı tam anlamıyla araştırılmamıştır.

Bu nedenle asgari ücretin, ortalama bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetip yetmediği konusunun, uzmanların da yardımı alınarak yerinde ve geniş kapsamlı bir biçimde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından incelenmesi gerektiği görüşündeyiz.

Yukarıda açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ve teklif ederiz.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler