Binlerce metal işçisi sokağa çıktı: Greve çıkalım, hükümet yasaklasa da tanımayalım

Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, son dönemde hükümet tarafından birçok grevin yasaklandığı hatırlatarak, "Biz onun için diyoruz ki gelin işçilerin hak ve çıkarı nerde buluşmamızı gerektiriyorsa orada buluşalım, aynı gün greve çıkalım. Hükümet grevi yasaklarsa da bir onun yasağını Anayasa’ya aykırı olduğu için tanımayalım." dedi.

Yayınlanma: 06.01.2018 - 15:49
Abone Ol google-news

Gebze’de OHAL yasağını tanımayarak sokağa çıkan 3 bini aşkın Birleşik Metal-İş üyesi metal işçisi, MESS’in 3 yıllık sözleşme ve yüzde 3.2 zam dayatmasına karşı grev kararlılığını dile getirdi. Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun konuşması sırasında “Başkan bizi greve götür”, “Metal işçisi grev istiyor” sloganlarını atan işçiler, hak alma mücadelelerinin önünde engel olan OHAL’i de protesto etti. Miting sırasında konuştuğumuz işçiler, bir an önce kararların alınıp hayata geçirilmesini ve işçilerin gücünün patronlara gösterilmesini istiyor. Gazetemize konuşan Serdaroğlu da diğer sendikalara işçilerin hak ve çıkarları için aynı gün greve çıkma çağrısı yaparak “Hükümet grevi yasaklarsa da bizr onun yasağını Anayasa’ya aykırı olduğu için tanımayalım. ‘Biz greve çıktık, yasakladılar, yapacak bir şey yok hadi fabrikalara girin’ denilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, mitingin ardından Evrensel gazetesine konuştu.

Toplumu OHAL koşullarına ve KHK’lerle yürüttükleri yeni düzene alıştırmaya çalıştıklarını dile getiren Serdaroğlu, “Biz bu koşullara alışmayacağız. Dün Posco Assan’da nasıl direnmişsek, bugün de, yarın da böyle direneceğiz. Şimdi tabii bütün grevlerde, basın açıklamalarında OHAL’i çokça kullanıyorlar ve alışkanlık haline getirdiler. Toplumda esas olarak buna karşı bir refleks oluşması gerekiyor, yani bunlar yalnızca Birleşik Metal-İş’in tavrıyla veya eylemiyle veya meydanda anlatmasıyla olacak bir iş değil. Çünkü sonuçta toplumun büyük bir kesimi bundan rahatsız ama sessiz. Patronların buluştuğu bir toplantıda bir Cumhurbaşkanı eğer çıkıp ‘Ben grevleri patronların faydası için engelledim’ diyorsa ve bu tutum karşısında belirli işçiler ve kesimler dışlında bir ses çıkmıyorsa toplumsal bir sorun var demektir. Bunu çözmemiz gerekiyor bu konuda da olabildiğince işçileri duyarlı ve tepkisini yükseltebilecek hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

'GREV YASAKLANINCA ÜRETİM YAPMADIK'

Son dönem hükümet tarafından birçok grevin yasaklandığı hatırlatan Serdaroğlu, şöyle devam etti: “OHAL öncesinde de bizim grevlerimiz yasaklandı. 3 yıl önce yaptığımız grevde de bizim karşımıza grev yasakları ile çıktılar. O dönemde de fabrikalara girdik ama olabildiğince üretimi yapmamaya gayret ettik ve bunun getirisi olarak her fabrikada bireysel haklar alındı. Geçen sene EMİS sözleşmesinde de grevimiz yasaklandı biz üretim yapmadık, çalışmadık, yasağı tanımadık ve Çalışma Bakanlığı bir araya getirilip sözleşme imzalandı. EMİS’te yapılan sözleşmenin üzerine de o kadar iyi bir sözleşme hâlâ imzalanmadı.”

'AYNI ANDA GREVE ÇIKILMALI'

Metal işçilerinin kararlı ve birlik olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu “Bu hak talebini lehimizi sonuçlandırmakta birlikte hareket etmeyi gerektiriyor. Biz onun için çağrı yapıyoruz diyoruz ki gelin işçilerin hak ve çıkarı nerde buluşmamızı gerektiriyorsa orada buluşalım, aynı gün greve çıkalım. Hükümet grevi yasaklarsa da bir onun yasağını Anayasa’ya aykırı olduğu için tanımayalım, çünkü Anayasa Mahkemesi yasaklanan, ertelenen grevlerinin tamamını Anayasa’ya aykırı buldu. Bu nedenle biz hükümetin gerçekleştirdiği bu erteleme ve yasakların Anayasa’ya aykırı olduğunu düşünüyoruz ve onların bu yasağının bizler tarafından geçerli olmayacağını beyan ediyoruz. Bütün sendikalar bütün metal işçileri aynı tavrı ortaya koyarsa hükümetin bu konuda daha çekinceli davranması muhtemeldir ya da yasak gelir ve tüm sendikalar bu noktada bu yasağı tanımazsa işverenlerin sendikalar ile masaya oturacağı ve çözüm arayacağı aşikar. Bu anlamda ‘Yani işte biz greve çıktık, yasakladılar, yapacak bir şey yok hadi fabrikalara girin’ denilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz, bunu yapmak istemiyoruz. Böyle bir şey düşünen varsa da o metal fırtınayı tekrar yaşamak zorunda kalır” diye konuştu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler