Cami devletten, cemevi "hayırsever" işadamlarından!

Tunceli'de cami - cemevi gerilimi tırmanıyor!

Yayınlanma: 24.09.2014 - 10:10
Abone Ol google-news

Başkent Tuzluçayır’daki cami-cemevinin TOMA’lı, akrepli, biber gazlı temel atma töreninin üzerinden bir yıl geçtikten sonra, bu kez Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Durmuş Boztuğ’ın üniversitede cami-cemevi projesi tartışma yarattı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün “Camiyi Dersim halkına kabul ettirmek için cemevi sosuyla sunuyorlar. Tüm ilkokulara cami açıyorlar, Türkiye’nin her tarafında resmen İslam devrimi yapıyorlar” dedi. Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, “Caminin bizim vergimizle, cemevinin ise hayırseverlerin katkısıyla yapılacak olması bizi çok incitti” derken, bazı akademisyenler de “toplumu gerecek” projeden derhal vazgeçilmesini istedi.

Fethullah Gülen ve Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın işbirliğiyle hayata geçirilen Tuzluçayır’daki cami-cemevinin temel atma töreni sırasında protestocu yurttaşlara karşı polisin orantısız şiddet görüntüleri belleklerde yerini korurken, yeni bir cami-cemevi projesi haberi daha geldi. Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, üniversite kampusü içine cami-cemevi yaptıracaklarını açıkladı. Açıklama içindeki bir ayrıntı ise çok dikkat çekiciydi. Rektör, camiyi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, cemevini ise hayırsever işadamlarının yaptıracağını söyledi. Bölgedeki cemevi dedelerinin önümüzdeki günlerde bu projeye toplu olarak tepki göstermeleri bekleniyor. Tunceli Cemevi Başkanı, dedesi Ali Ekber Yurt, “Aynı proje içinde caminin bizim vergimizle, cemeevinin de hayırseverlerin katkısıyla yapılacak olması bizi incitti. Hayırsever hayrından vazgeçerse biz yine ortadayız! Devletin Alevi ve Sünnileri ayrıştırması, açık açık gözümüze sokarak, alay ederek ayrımcılık yapması bizi yaraladı. Ben sabırlı bir dedeyim ama artık boğulma noktasındayız. Üniversitede yeni bir camiye ihtiyaç var mı bilmiyorum, orada bir mescit var” dedi. “Diyanet İşleri Başkanı bunu nasıl kabul ediyor? diye soran Yurt, Rektör Boztuğ’un “hata yaptık” diye geri adım atmasını beklediklerini söyledi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, “Cami yapmak için cemevi yapıyorlar, asıl amaç cami yapmak. Zaten kendi yandaşlarını doldurdular üniversitiye, cemaatler yurdu oldu Tunceli Üniversitesi. Alevilerin, Dersim halkının üniversiteye cemevi istediği yok. Camiyi Dersim halkına kabul ettirmek için cemevi sosuyla sunuyorlar” dedi. Aygün, camiyi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, cemevini ise “hayırsever”lerin yapacağı açıklamasına, “Üniversiteden, valilikten ihale alan tipler vardır. Onlara yaptırırlar” diye tepki gösterdi. Aygün, “Artık tüm ilkokulllara cami açıyorlar. Kundaktaki bebeğe türban takacaklar. Türkiye’nin her tarafında resmen İslam devrimi yapıyorlar. Memleket din ve mezhep savaşlarının yaşandığı barbar bir devlete dönüşecek” görüşünü dile getirdi.
Tunceli Eğitim Sen Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “toplumu gerecek cami-cemevi projesinden hemen vazgeçilmesi” istenirken, “Üniversite bilim kurumudur, İmam Hatip değildir” denildi.

Tunceli Üniversitesi eski öğretim üyelerinden, Hacettepe Üniversitesi Araştırma Görevlisi Yalçın Çakmak da “Rektörün düşündüğü cami-cem evi projesi esas olarak Gülen hareketi tarafından dillendirilen ve en son Ankara’da yapımına başlanılan projeyle birebir örtüşüyor. Alevilerin bu projeye nasıl tepkisel yaklaştıklarını gördük. Buna rağmen, böylesine bir projenin şimdi de Tunceli’de hayata geçirilmeye çalışılması düşündürücü” dedi. “Bir üniversite rektörünün kendi meşguliyeti dışındaki bu tür işlerle uğraşmasını her şeyden ziyade bilimsel kimliğe vurulmuş ağır bir darbe olarak görüyorum. Umarım hükümet rektörün bu hatasının farkına bir an önce varıp, söz konusu projenin uygulanmasını engeller” diyen Çakmak, “Aksi takdirde hem yangını çıkarmanın hem de buna körükle gitmenin sorumluluğu altında kalır” uyarısında bulundu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler