Cemaatten Balyoz heyetine koruma

17 Aralık operasyonu sonrası cemaat ile hükümetin ayrışmaya gittiği kurumlardan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Balyoz davasının görüldüğü Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonuna yerleştirilen kamera ve mikrofonlarla içeriyi dinleyip izleyen mahkeme heyeti hakkında soruşturma kararı bir türlü çıkartılamıyor.

Yayınlanma: 16.07.2014 - 22:39
Abone Ol google-news

Başmüfettişlerin heyet hakkında “soruşturma izni verilmesi” yönündeki raporu üzerine toplanan HSYK 3. Dairesi’nde cemaate yakın üyeler, toplantılara katılmayarak karar yeter sayısı çıkmasını engelledi. Bu yolla toplantıdan ret çıkıp Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bu kararı kaldırmasının önüne de geçilmiş oldu. Bu taktiğin diğer kararlar için de uygulandığı, salı günü yapılan toplantıdan hiçbir kararın çıkmadığı öğrenildi. Diğer yandan HSYK Genel Kurulu’nun da Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı vererek tahliyesini sağladığı Hanefi Avcı’nın mahkeme heyetleri hakkındaki haksız tutuklama şikâyetini oyçokluğuyla reddetti.

Hükümet ile cemaat arasındaki savaşın en şiddetlisi yargıda yaşanıyor. Yargıtay’da yapılan seçimleri cemaatin önde tamamlaması ile ekim ayında gerçekleştirilecek HSYK seçimleri, iki taraf için önem kazandı. Eski müttefikler, seçimleri kazanıp yargıya hükmetmek istiyor. Seçimler hakkında grupların ciddi hazırlıkları sürerken, mevcut kurumlarda mücadele üst seviyeye çıktı. Özellikle HSYK içinde yaşanan bölünmüşlük kararlara da yansıdı. Cemaate yakın üyelerin, yeni seçim yapılana kadar kuruldan karar çıkmasını engellemeye çalıştığı öğrenildi. Bunun en somut örneği de 3. Daire’de yaşandı. 7 üyeli 3. Daire’de önceki gün yapılan toplantıda birçok özel yetkili hâkim ve savcı hakkındaki dosyalar karara bağlanamadı. Dairede toplantıya 5 üyenin katılması gerekiyor ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar alınıyor. Ancak 3. Daire’de karar için 4 oy oranını kimse yakalayamıyor. Bunun nedeni ise cemaatin toplantıları boykot etmesi oldu.

 

Balyoz heyeti soruşturulamıyor

Bu kapsamda Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında başlatılan inceleme sonucunda hazırlanan rapor görüşülemedi. Cumhuriyet’in aldığı bilgiye göre HSYK Başmüfettişi hazırladığı raporda, Balyoz davasına bakan mahkeme hakkında soruşturma açılmasını talep etti. Gerekçe olarak ise duruşma salonunda yerleştirilen kamera ve mikrofonlarla heyetin duruşma arasında içeride yapılan konuşmaları dinleyip izlemesi gösterildi. Bu konuda avukatlar Celal Ülgen, Zeynep Küçük ile İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın duruşma arasında yaptığı bir konuşma sonrası heyetin bu kişileri içeriye çağırması oldu. İçeri giren üç kişi, başkan tarafından gerginlik çıkarılmaması yönünde uyarıldı. Bu sırada odadaki televizyon ekranından salonun sesli ve görüntülü olarak izlendiği görüldü. Avukatlar, bu durumu yasadışı olarak nitelendirerek HSYK’ye suç duyurusunda bulundu. Müfettişler, soruşturma talebi açılması yönündeki raporu hazırladı. Soruşturma açılması talebini içeren raporun bir diğer konusu ise mahkemenin duruşmaya gelen eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’i savunma tanığı olarak dinlemeyi reddetmesi oldu.

 

Hanefi Avcı’ya da ret

Öte yandan HSYK gündemine Anayasa Mahkemesi’nin hakları ihlal edildiğine karar verdiği Hanefi Avcı’nın şikâyeti de alındı. Avcı, kurula yaptığı şikâyette, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Devrimci Karargâh davasında örgüt yöneticiliği ve üyeliğiyle suçlananların tahliye edilmesine karşın kendisinin örgüte yardım gerekçesiyle haksız yere tutuklu kaldığını bildirdi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de Odatv davasında bu sitenin çalışanları ile irtibatının bulunmadığını, Odatv’nin bilgisayarlarında ele geçirilen notların virüs yolu ile yerleştirildiğini dikkate almadığını belirten Avcı, buna karşın Nedim Şener aracılığıyla kitap yazdığı iddiasıyla haksız yere tutuklu kaldığını anlattı. Ancak HSYK Genel Kurulu’nun Hanefi Avcı’nın Devrimci Karargâh ile Odatv davasına bakan mahkeme heyeti hakkındaki şikâyetine de olumsuz yanıt verdiği öğrenildi. Ret kararına muhalefet eden 10 üye ise Anayasa Mahkemesi’nin Avcı’nın bireysel başvurusu ile ilgili olarak hak ihlali yapıldığı yönündeki kararı göz önüne alınarak iddiaların incelenmesi, bunun sonucunda elde edilecek deliller kapsamında bir karar verilmesi gerektiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler