Çernobil spermleri vurdu

1986’daki nükleer facianın etkileri tüp bebek merkezinde ortaya çıkıyor. O dönem çocuk olan Karadenizli erkekler babalık özlemi çekiyor.

Yayınlanma: 01.05.2015 - 07:06
Abone Ol google-news

Operatör Dr. Hakan Özörnek, Çernobil olayına tanıklık eden kişilerin kısırlık sorunu yaşadığını açıkladı. Olaydan en çok erkeklerin etkilendiğine dikkat çeken Özörnek, Karadenizli erkeklerin birçoğunun bu nedenden dolayı normal yollarla baba olamadığını vurguladı

Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Operatör Dr. Hakan Özörnek, Karadeniz’den gelen hastalarda ağırlıklı olarak “erkek kısırlığı” ile karşılaştıklarını belirtti. Özörnek, “Karadeniz bölgesindeki hastaların çoğunda erkeklerin kısırlık sorunuyla karşılaştık. Bunun nedeni de Çernobil olayı. Çünkü o yıllarda ergenlik çağında olan şimdilerde ise üreme çağında olan erkeklerin radyasyon olayından olumsuz etkilediğini gördük” diye konuştu.

Spermi dondurun

Çernobil olayının kadınları fazla etkilemediğini söyleyen Özörnek, sorunun erkek kaynaklı olduğuna değindi. Normal yollarla bebek sahibi olamayan kişilerin tüp bebek merkezlerine gelmeleriyle olayın ortaya çıktığını belirten Özörnek, “Ağırlıklı olarak erkek kısırlığı ile karşılaşıldı. Olayı araştırdığımız zaman karşımıza Çernobil olayına tanıklık edenler olduğunu gördük. Karadenizli erkekler bu olaydan dolayı babalık özlemi çekiyor” diye konuştu. Çevresel faktörlerin doğurganlığı etkilediğini ifade eden Özörnek, askere giden bireylerin spermlerini dondurması gerektiğini de savundu.

Kadınlara: Bebeği ertelemeyin

Kadınlarda yaşanan kısırlık olaylarına da dikkat çeken Özörnek, yaşlanmaya bağlı olarak yumurtalıkların azaldığını belirtti. Kadınların bebek sahibi olmayı her geçen gün ertelediğini dile getiren Özörnek, “Kadınlardaki kısırlığın başlıca nedeni doğumda var olan ve her geçen gün yaşlandıkça azalan yumurtalardır. Yumurtalar yaş ilerledikçe azalır ve hamile kalma oranını düşürür. Kadın ömrü uzadıkça bebek yapma durumunu erteliyor. Oysa bu büyük bir risk” dedi. 44 yaş üstündeki bireylerin gebe kalma oranının yüzde 1 olduğunu söyleyen Özörnek, genç bireylerde daha olumlu sonuçlar aldıklarını kaydetti.

Rusya saklamış Norveç duyurmuştu

Çernobil Nükleer Santralı’ndaki patlama 26 Nisan 1986’da 4. reaktörde meydana geldi. Patlama sonucunda oldukça büyük bir alan etkilendi. Çernobil bebeklerin sakat veya ölü doğmasına, Karadeniz Bölgesi’nde ise kanser vakalarının artmasına neden oldu. Rusya’nın birkaç gün sakladığı patlamayı, Norveç Hükümeti dünyaya duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler