Çeteler kin tohumu ekiyor

Nurtepe’de başlayıp Gazi’ye sıçrayan ve 16 yaşındaki bir gencin ölümüne neden olan HDPHalk cephesi geriliminin altından uyuşturucu çetelerinin provokasyonu çıktı. Uyuşturucuya karşıyürüyen Halk Cephesi üyelerine saldıran grubun uyuşturucu satışı yaptığı ve Kürt hareketinin adını kullandığı ileri sürüldü.

Yayınlanma: 01.08.2014 - 23:24
Abone Ol google-news

Sultangazi Gazi Mahallesi’nde önceki gün akşam iki grubun arasında kalarak vurulan İbrahim Öksüz (16) kaldırıldığı Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Aile saldırıyı gerçekleştirenlerin yakalanmasını isterken Öksüz’ün cenazesi Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketi Karabük’e gönderildi. Alevi örgütü temsilcileri ve yurttaşlar saldırının uyuşturucu çetelerince gerçekleştirildiğini öne sürerek “Daha önce mahalleli tarafından dövülen bu kişiler Alevileri hedef alan ve küfürler sarf eden sözler söyleyerek saldırdılar. Bu kişiler sırf Kürt kimlikli olmasından dolayı o çevrenin ismini kullanıyorlar” dedi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul İl Eşbaşkanı Emrullah Bingül ise kendi tabanlarının olayların içinde yer almadığını, birtakım provokatif gelişmelerin farkında olduklarını söyledi. HDP ve Halk Cephesi, birbirlerini suçlayan açıklamalarda bulundu.

Gazi Mahallesi’nde iddiaya göre önceki gün uyuşturucuya karşı yürüyüş yapan Halk Cephesi üyelerine, aralarında daha önce mahalleli tarafından dövülen uyuşturucu çetelerinin de olduğu kalabalık bir grup taşlarla saldırdı. Olayın ardından grubun içinden kimliği belirsiz kişiler silahla ateş açtı. Açılan ateş sonucu İbrahim Öksüz kalbine isabet eden kurşun sonucu ağır yaralandı. Hemen çevredeki yurttaşlar tarafından Özel Gazi Hastanesi’ne kaldırılan Öksüz, daha sonra ambulansla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen İbrahim Öksüz hayatını kaybetti. Olay sonrası Öksüz’ün yakınları hastaneye geldi. İbrahim Öksüz’ün cenazesi Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından memleketi Karabük’e dedesinin yanında toprağa verilmek üzere gönderildi.

‘Çocuğumun katilini bulun’

Otopsi sırasında evde taziyeleri kabul eden baba Arif Öksüz, çocuğunun katillerinin bulunmasını isteyerek “Acımız büyük. İşten evine gelirken vurulmuş. Ben oğlumun kanını istiyorum. Çocuğumu kim vurduysa katili bulunsun” dedi. İbrahim Öksüz’ün yengesi de “Vuranlar semtte uyuşturucu satışı yapan kişilermiş. Ben yeğenimizin mahalledeki gençler tarafından vurulduğuna inanmıyorum. Çeteler durmadan insanlara saldırıyor ama polis gelip hiçbir önlem almıyor. Bu olayların durması için kaç insan ölmeli” diye konuştu. Amca Satı Öksüz de yeğenini kaybetmenin acısını yaşadıklarını ve olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Vali Mutlu’dan İbrahim Öksüz tweeti

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da İbrahim Öksüz’ün ölümüne ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Mutlu, “PKK ile Halk Cephesi yandaşlarının Gazi Mahallesi’ndeki çatışması sonucu hayatını kaybeden masum yavrumuza Allah’tan rahmet, ailesine sabır dilerim” dedi. Emniyet’ten yapılan yazılı açıklamada ise fail ya da faillerinin tespit edilmesi ve olayların aydınlatılması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Huzuru bozmak istiyorlar

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultangazi Şubesi ve Gazi Şehitleri Cemevi Başkanı Göksel Fidan ise uzun zamandır mahallede süren gerginliğin son 3 günde üst seviyeye çıktığını söyledi. Huzuru bozmak ve yozlaşmayı meşru kılmak isteyenlerin Kürt siyasi hareketinin arkasına sığındığını savunan Fidan, “İşte 16 yaşında bir çocuk vuruldu ve toprağa veriyoruz. Tıpkı Gülsuyu’nda katledilen Hasan Ferit Gedik gibi” dedi. Saldırıyı gerçekleştiren kişilerin Alevileri de küfürler savurarak tehdit ettiğini kaydeden Fidan, “Bu gruplar ‘Apocular burada Aleviler nerede’ şeklinde slogan atıyorlar. Bunların hiçbirisinin Kürt siyaseti ile ilgisi olmadığını biliyoruz. Ancak açıkça tepki göstermemeleri onların kollandığını gösteriyor” diye konuştu. Mahalle sakinlerinden Hasan Yüksek de çetelerin özellikle Alevi gençlerini hedef aldığını savunarak “Dünkü (önceki gün) saldırıda‘Kızılbaşlara ölüm’ şeklinde slogan attılar. Ondan sonra gidip siyasilere sığınıyorlar. Akşam çocuklarımızın sokağa çıkmasından korkuyoruz. Kürt hareketi bunlara sahip çıkmamalı” ifadelerini kullandı.

‘Elektroşok cihazı kullandılar’

İsminin açık yazılmasını istemeyen K.Ş. ise dünkü yürüyüş sırasında 2 erkeğin kendisini darp ettiğini belirterek “Beni yakaladıktan sonra bir dakika boyunca bacağıma elektrik verdiler. Şu an dahi üzerine basarken acı hissediyorum. Son zamanlarda aynı grup Alevi gençlerine de yönelik sistemli saldırı gerçekleştiriyor. Burada birileri tarafından Kürt-Alevi çatışmasının zemini hazırlanıyor” dedi. D.K. ise saldırı haberinin ardından sokağa çıktığını kaydederek “Bir hafta önce çeteler tarafından takip edildim, ailem tehdit edildi. Önceki gün de arkadaşlarımın yanına giderken sıkıştırıp dövdüler. Gözümün önü, kollarım ve karnımda morarma var. Bunlar kimler tarafından kollanıyorsa ortaya çıkmalı” diye konuştu. Saldırıda yaralanan Ahmet Turan ise saldırıların çetelerce gerçekleştirildiğini, Halk Cephesi üzerinden Alevi gençlerinin hedef alındığını savundu.

‘Provokatif gelişmelerin farkındayız’

DBP İstanbul İl Eşbaşkanı Emrullah Bingül ise önceki gün bölgede 2-3 saat incelemede bulunduklarını, mahalleden ayrıldıktan sonra Halk Cephesi mensuplarının seçim irtibat bürosuna doğru yaptıkları yürüyüşle olayların büyüdüğünü söyledi. Cumhurbaşkanlığı sürecinde Selahattin Demirtaş’a oy verecek Alevilerin bazı kesimleri rahatsız ettiğini savunan Bingül, “Bizi alanlara çekerek bunun önünü kesmek istiyorlar. Alevilere saldırıyı gerçekleştirenler bellidir. Biz de birtakım provokatif gelişmeleri duyuyoruz ve farkındayız” dedi.

Okmeydanı’nda nöbet

Okmeydanı Sibel Yalçın Parkı’nda da bir grup dün sabaha kadar uyuşturucu satıcılarının silahlı saldırı olasılığına karşı nöbet tuttu. Semtte uyuşturucuya izin vermeyeceklerini belirten mahalle sakinleri, “Semtimizi ve mahallemizi korumak için nöbete başlıyoruz. Burada hiçbir gayrimeşru girişime izin vermeyeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler