Altın için 'hukuk devleti' yok sayılıyor!

Kayyım eliyle devletin işlettiği Bergama altın madeninin hukuksuz olarak çalıştırıldığı, mahkeme kararıyla bir kez daha ortaya çıktı.

Yayınlanma: 27.07.2018 - 20:36
Abone Ol google-news

Türkiye’nin en büyük çevre mücadelelerinden birine yol açan Bergama altın madenin hukuksuz olarak çalıştırıldığı bir kez daha mahkeme kararıyla tescillendi. İzmir 6. İdare Mahkemesi, maden için 2009’da “başbakanlık genelgesiyle” verilen ÇED iznini iptal etti. Yürütmenin durdurulması kararında açıkça “Bu işlem hukuka aykırı” denildi. Mahkeme kararında telafisi imkânsız zararların engellenmesi gerektiği vurgulanan maden, şu anda kayyım üzerinden devlet eliyle işletiliyor.

İzmir’deki mahkeme, şu gerekçelerle yürütmeyi durdurdu: “Hukuka aykırı olduğu saptanan dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacak ve davacılar yönünden telafisi güç zararlara neden olacaktır. Zira işlemin yürütmesinin durdurulmaması halinde, hukuka aykırı bulunan işlemin etki alanına bağlı olarak ilgili açısından meydana gelmesi muhakkak, zararların işlemin uygulanmaya devam edilmesi ile artacağı da tabiidir.”

Mühür başvurusu

Hukuk zaferi, Bergama’da Kozak Yaylası’nda temkinli bir sevinçle kutlanırken çevreci kuruluşlar madenin mühürlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Valiliği’ne başvurdu. Davacı avukatlardan Arif Ali Cangı, “Bu karar, 20 yıllık Bergama direnişinde önemli bir kazanımdır. Mücadelenin canlı kalması ve haklılığını herkese göstermesi açısından çok kıymetli. Bergama’da 1997 yılından beri hukuk devleti ilkesi yok sayılıyor. Danıştay 6. Dairesi’nin 13 Mayıs 1997 tarihli kararı uygulanmayarak hukuksuzluk başladı. Bu karar ve sonrasında verilen mahkeme kararları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı yok sayılarak, maden bugüne kadar çalıştı. Geriye üçüncü atık havuzu haline getirilen devasa bir çukur, toprağı ve suyu kirlenmiş, eskiye döndürülemeyecek bir çevre kaldı. Oradan çıkan altın madeni ile birileri ciddi zengin oldu ama bu ülkenin doğasına, ekonomisine, insanına bir şey kalmadı. Bize bu kirliliklerle yaşamak düştü. Bergama mücadelesi ve son karar mücadelenin kendisinin bir kazanım olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler