140 bini kesilmiş

Nikel madeni için Çaldağı’nda yapılan keşifte jandarma yoğun önlem aldı ama ağaçlar hiç de güvende değildi.

Yayınlanma: 04.04.2019 - 22:43
Abone Ol google-news

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bağlı Çaldağı’nda çalıştırılmak istenen nikel madenine karşı yürütülen hukuksal mücadele kapsamında bölgede üçüncü kez bilirkişi keşfi yapıldı. İncelemede, binlerce ağacın kesildiği belirlendi. Heyet önceki gün Çaldağı’nda inceleme yaptı. Heyete, çok sayıda köylü, çevreci, avukat ve eski CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de eşlik etti.
İncelemelerde deneme üretim tesislerinin yarattığı yıkım ortaya çıktı. Binlerce ağacın kesildiği tespit edilirken bilirkişilerin, gerekli malzemelerinin olmaması gerekçesiyle, köylülerin “Cehennem Çukuru” adını verdiği bölgeden su ve toprak örneği almaması tepki çekti.

Ağaç kesimlerinin kamu yararına olduğunu savunan şirket yetkililerine tepki gösteren orman mühendisi Kenan Öztan, kesilmesi planlanan ağaç sayısının yaklaşık 2 milyon olduğunu savundu. 25 yıllık madencilik faliyetinin ülke ekonomisine 163 milyon liralık kazanç getireceğini öne süren şirket temsilcisini yalanlayan Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) temsilcileri de 25 yıllık sürede tarımsal üretimin devam etmesi durumunda kente 5 milyar dolarlık gelir sağlanacağını anımsattı.

Cangı: Kökünden kesilmiş
Maden ruhsat sahasında kalan 3. derece arkeolojik SİT alanında yapılan incelemelerde ise yapı kalıntılarının olduğu alanda parçalanmış halde çok sayıda kilden yapılmış tarihi eser tespit edildi.
Köylülerin avukatı Arif Ali Cangı, alanda çok sayıda jandarmanın hazır bulundurulmasına tepki gösterdi. “O kadar güvendeydik ki; davacılar da dahil olmak üzere herkes kimlik kontrolü ve üst araması sonucunda keşif mahaline girebildi. Ama ağaçlar güvende olmamışlar” diyen Cangı, 10 yıllık dava sürecinde alandaki yaklaşık 140 bin kızılçam ağacının bir daha sürgün vermeyecek şekilde kesildiğini söyledi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler