Maçka maratonu

Soğuk havaya aldırmadan parkları için 4 kilometre koştular.

Yayınlanma: 28.01.2017 - 22:15
Abone Ol google-news

Doğa ve yaşam savunucuları ile bölge sakinleri dün kar, yağmur demeden, Maçka Demokrasi Parkı’nda buluştu. Tünel inşaatı tehdidi altında olan ağaçları ve parkı korumak için dakikalarca koştular. “Koştuğun yere sahip çık” diyerek bir araya gelen onlarca kişi, İBB’nin parkın bir bölümünü yok edecek projesini protesto etti. Koşu sonrası tünel imar planlarına itiraz dilekçesi imzalandı. Dilekçeler, önümüzdeki hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilecek.

Alkışlarla protesto

Dolmabahçe-Levazım arasındaki 7.42 kilometre uzunluğundaki tünel çalışmaları kapsamında Maçka Parkı’nın bir kısmı panellerle kapatılmıştı. Parkın stadyum girişine yapılması planlanan tünel 3. Köprü’den Karadeniz kıyısına kadar bağlanacak. Sosyal medyadan örgütlenen, Maçka Parkı’nda spor yapan koşucuların da aralarında bulunduğu onlarca kişi, evcil hayranlarıyla birlikte dün parkın ortasındaki havuzda buluştu. Isınma hareketleri yaptıktan sonra parkta yaklaşık 4 kilometre koştular. Parkın, koşu parkurunun bir bölümünün kapatıldığı, Dolmabahçe girişine geldiler. Park girişinin panellerle kapatılmasını alkışlarla protesto ettiler. Burada grup adına açıklama yapan avukat Ceren Şen, “Proje halka tüm detaylarıyla açıklanmalı. Kavşak tam olarak nereden geçecek? Biz buraya gelerek stres atıyoruz. Ayağımız toprağa değiyor. Bizim için 1 metrekare toprak bile önemli” dedi.

Philip park için koştu

Eyleme çok sayıda koşu grubu da katıldı. İstanbul Expat Runners koşu grubundan Philip West, 55 yaşında. İstanbul’a 30 yıl önce İngiltere’den gelmiş. Bir okulda matematik öğretmenliği yapıyor. West, koşu sonrası şunları söyledi: “İBB ya da Türkiye Cumhuriyeti, İstanbul’da tramvay yapıyorlar. Metro yapıyorlar. Bu iyi ancak bir yerdeki sorun 2 km öteye taşınmamalı. Bu işin sonu yok. Bir yeri yaparken, bir yeri yıkıyorlar. Tünel parkın içerisinden geçmemeli.” “İngiltere’de böyle bir uygulama yapılır mı” sorusuna, “mümkün değil” yanıtını veren West, “İki gün önce Viyana’daydım. Orada büyük bir alanda düzenleme yapıyorlar. Kimse de itiraz etmiyor. Herkes güzel olacağını biliyor. Burada maalesef güvensizlik var. Güvenmiyoruz açıkçası. Bölgede herkes bu parkı kullanıyor. Bir yol için parktan alan alınmamalı” dedi.

‘Açıklama bekliyoruz’

Rundamental koşu grubu ise şu açıklamayı yaptı: “İşten eve gelirken kaç kişi toprağa basıyor? Biz koşuyoruz, oksijen önemli. Doğada koşmak istiyoruz. Şehirde koşmaya da alışığız ama bu park bizim için o kadar önemli ki... Burada oturan insanların geldikleri ve spor yaptıkları tek yer. Trafiği azaltmaya çalışıyorlar anlıyoruz ama bir yandan ağaçlar da azaltılıyor. Park da gidiyor. Parka zarar vermeden bir çözüm olsun istiyoruz. Bunun için de net bir açıklama bekliyoruz.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler