Gezi Parkı bir miras

Topçu Kışlası davasına giren bilirkişi raporunda ‘Hiçbir replika aslının değerinde olamaz, olsa olsa özenmedir, öykünmedir’ vurgusu yapıldı.

Yayınlanma: 06.04.2017 - 19:27
Abone Ol google-news

Taksim Gezi Parkı’na yeniden yapılmak istenen Topçu Kışlası’nın inşasına yönelik davaya bilirkişi raporu girdi. İstanbul 1. İdare Mahkemesi’ne sunulan raporda Gezi Parkı “Cumhuriyet döneminin korunmaya değer mirası” diye nitelendirilerek “Osmanlı dönemine ait mekânsal temsil gücünün artırılmasına karşılık, Cumhuriyet dönemi mekânlar referanslarının zayıflatıldığı” tespitinde bulundu.

1940’ta yıkılan kışlanın yeniden yapımını inceleyen uzmanlar raporda, “Hiçbir replika (taklit) aslının değerinde olamaz, olsa olsa özenmedir, öykünmedir. Mekânın üretildiği zamana, emeğe saygı için özenle ve dikkatle karar almak ve eylemde bulunmak gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. Topçu Kışlası’nın yapılması durumunda, Taksim Gezi Parkı’nın yüzde 67 oranında azalacağı ve 563 ağacın 430’unun zarar göreceği belirtildi.

5 uzman tarafından hazırlanan raporda Cumhuriyet’in ilanıyla başlayan yeni sürecin kültürel değerlerinin de korunması ve tarihe aktarılmasının gerekli olduğu vurgulanarak “Cumhuriyet döneminin korunmaya değer mirasının da geleceğe taşınacak bir katman olarak görülmesi gerektiği” anlatıldı.

Yeşil alan az

Raporda altı çizilen bir diğer konu ise İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alanların azlığı oldu. Yeşil alan oranının Batılı çağdaş metropol kentlerin çok gerisinde olduğunu belirten uzmanlar, İstanbul genelinde 2010 yılında 6.05 metrekare olan kişi başına düşen aktif yeşil alan oranının, günümüzde 3.66 metrekareye gerilediği verilerini paylaştı.

Yapılmak istenen yeni Topçu Kışlası projesi...

Ağaçlar kurudu

Uzmanlar raporda, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve ‘taşınmasının sakıncalı olacağının belirtilmesine rağmen’, Sadabad Parkı’na taşınan 66 ağacın yarısında kuruma ve çürüme olduğunu ifade etti. Gezi Parkı’nda ileri yaşlara ulaşmış çam, sedir, çınar, karaağaç, dişbudak, erguvan, sakız gibi ‘korunmaya değer’ ağaçların taşınmasının sakıncalı olduğu belirtildi. Topçu Kışlası’nın yapılması durumunda binanın inşa edileceği bölümde yaşlı ağaçların olduğu, bu nedenle en fazla zarar görecek kısmın yaşlı ağaçların bulunduğu simgesel kısım olacağı vurgulandı.

Uzmanlar ayrıca Topçu Kışlası’nın yapımı için hazırlanan imar planı değişikliğinin ‘acele’ üretildiğine de dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler