Başka park yok

Altından tünel geçirilecek olan Maçka Parkı’nda ağaç sökümüne tepki gösteren yurttaşlar ve çevreciler, projenin sadece parkı değil bütün bölgeyi tehdit ettiğini söyledi.

Yayınlanma: 18.02.2018 - 23:14
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tünel projesi için Maçka Parkı’nda ağaç sökümüne başlamasının ardından bölge sakinleri ve çevre aktivistleri Maçka Parkı’nda buluşarak projeden derhal vazgeçilmesini istedi. Etkinlikte gerçekleşen forumda konuşan bölge sakini Sibel Ordu “Başka parkımız yok. Burada kitabımı okuyorum, yeşil havayı soluyorum. Çimlerde yürüyorum. Bu özgürlüğü niye almak isteyesiniz? Biz neden buna izin verelim” dedi. Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi’nin çağrısıyla parkta bir araya gelen yurttaşlar Maçka Orta Havuz önünden dün öğle saatlerinde buluştu. Yurttaşlar önce kendi aralarında forum gerçekleştirdi. Bu sırada Bombalara Karşı Sofralar grubu katılımcılara yaptıkları yemekleri dağıttı. Forumda konuşan Duygu Kozan “Çocukluğum bu parkta ve Gezi Parkı’nda geçti. Şu an Anadolu Yakası’nda oturuyorum. Validebağ’da da aynı durum söz konusu. Yeşil alanlarımıza gün geçtikçe tehditler artıyor. Çocuklarımıza, torunlarımıza gösterebileceğim alanlar kalmayacak. Bunların önüne geçmeliyiz. Yoksa yaşayacak, nefes alacak alanlarımız yok olacak” dedi.

‘İhanet sürüyor’

Forumun ardından ağaçların söküldüğü alana yürüyen yurttaşlar “Betona değil yeşilliğe bütçe”, “İBB Maçka’dan elini çek”, “İstanbul ölüyor, ihanet sürüyor” ve “Beton değil park istiyoruz” sloganlarını attı. Yurttaşlar parkın eski ve yeni halini gösteren “Öncesi ve sonrası” yazılı bir pankart taşıdı. Burada grup adına konuşan peyzaj mimarı Çağdaş Öztürk “Halka yalan söyleyen İBB ağacın bulunduğu alanlara boş alan muamelesi yaparak, gerçeği yok sayıyor. Her gördüğünüz yeşil alana inşaat yapamazsınız. Taşıdığınız ağaçların yerine getireceğiniz ağaçlarla biz nefes alamayız. Ayrıca herkes bilir ki çam ağaçları taşınmaz. Bu tünel projesi parkın hangi noktasına yapılırsa yapılsın parktaki doğal yaşamı etkileyecek. Bu durumdan binlerce canlı etkilenecek” dedi. TMMOB Mimarlar Odası ÇED Sekreteri Mücella Yapıcı da projeden derhal vazgeçilmesi gerektiğini belirterek özetle şöyle konuştu: “Bu tünel sadece burayı tehlikeye atmıyor. Ihlamur Vadisi’ni, Levazım Ortaköy Vadisi’ni, her yeri tehdit ediyor. Mesele sadece Maçka Parkı’nın korunması değil. Bu tünel projesinden derhal vazgeçilmeli. Dünyanın hiçbir yerinde 7.5 buçuk kilometre karayolu tüneli olmaz. Biz İstanbul’un ve çevrenin nefes alma hakkını koruyoruz. Hiçbir uzmanın hiçbir profesörün onaylayacağı bir proje değil. Akıl dışı bir proje. 3 Havalimanı ve 3. Köprü’ye müşteri götürecek bir proje. Sadece girişini düşünmeyin bunun bir de çıkışı var. Dönüşte ne olacak? Artık kamuoyuna bu tünelin nerelerden geçtiğini, hangi doğa alanlarını tahrip ettiğini, hangi mahalleleri egzoza boğacağını anlatmalılar. Biz sadece burayı ve girişini biliyoruz, bunun dönüşü de çok ciddi tahribata neden olacak.” Öte yandan 21 Şubat Çarşamba günü saat 14.00’te İBB önünde “Maçka Parkı’na sahip çıkalım! Yarın geç olmadan!” sloganı ile eylem çağrısında bulunuldu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler