İstanbul’un en pahalı parkı... Cami olarak da kullanılacak

İBB Meclisi, Vatan Caddesi’ndeki tartışmalı arazinin park, otopark ve cami alanı olarak kullanılmasına karar verdi. Arazi eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın damadının ortağı tarafından 33 milyon liraya alınmış, sonra belediyeye 370 milyon liraya tekrar satılmıştı.

Yayınlanma: 17.04.2018 - 21:45
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kadıköy Belediyesi’nin ilçedeki yeşili arttırmak ve kaçak çatı katlarını engellemek için hazırladığı plan notlarını reddetti. Yeşil alanın arttırılmasına yönelik plan notu, ilçedeki otopark alanını azaltacağı gerekçesiyle reddedildi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu tepki göstererek “Her yer beton oldu” dedi. İBB aynı zamanda oyçokluğuyla Fatih’te 33 milyon liraya sattığı ve daha sonra 370 milyon liraya geri aldığı arazinin ise park ve zemin altı otopark ile birlikte cami olarak kullanılmasına karar verdi.

Kadıköy Belediyesi’nin ilçedeki yeşil dokunun korunması ve kaçak çatı katlarını engellemek için hazırladığı plan notu teklifleri geçen hafta İBB Meclisi’nde gündeme geldi. Plan notu değişikliği teklifinde bir ağacın sağlıklı gelişebilmesi için minimum 25 metrekarelik doğal zemine ihtiyaç duyduğu belirtilerek “Yeşil alan olarak bırakılan 1 metre veya 1.5 metrelik mesafeler yapılan inşaat çalışmaları sırasında atıklarla doldurulmakta. ‘Yapı kullanma izin belgesi’ başvurularında müdürlüğümüz tarafından düzenlenen ‘Ağaç Uygunluk Yazısı’ için inceleme yapılırken parsellerin büyük oranda ağaç dikimi için uygun koşullara sahip alanlarının bulunmadığı görülmektedir. Zemin altı otopark alanlarının, parselin büyük çoğunluğunu kapsaması ve tabii zemin olarak kalan alanların da çok küçük parçalar halinde kalması kent içi ekosisteminde önemli rol oynayan ağaçlar için yaşam koşullarının oluşmasına engel olmaktadır” denildi. Plan notları CHP’li Meclis üyelerinin itirazlarına karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. CHP’li Meclis Üyesi Ülkü Koçar, teklifin reddedilmesine tepki gösterdi. AKP’li Meclis üyesi Oktay Birinci yeşil alan düzenlemesi teklifinin otoparklara giriş çıkışı imkânsız hale getirdiğini söyledi. Birinci çatı katlarına ilişkin plan notuna yönelik ise eleştirilerde haklı noktaların olduğunu ancak “denetleyemiyoruz, yasaklayalım” anlayışının doğru olmadığını ve yurttaşların kazanılmış haklarının ihlal edileceğini öne sürdü.

Teklifin reddedilmesinin ardından Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği üyelerine bir mesaj yollayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İBB ve Ticaret Odası Konut İnşaatı Komitesi’nde yapttıkları girişimler ve itirazlar neticesinde çatı katına ilişkin plan notunun reddedildiğini belirtti. Ret kararlarına tepki gösteren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu “Biz halkın, İBB müteahitlerin temsilcisidir” dedi.

İstanbul’un en pahalı parkı olacak

İBB Meclisi, Kadir Topbaş’ın damadının bazı projelerde ortağı olan Metal Yapı Konut’un 33 milyon liraya aldığı arsayı 370 milyon liraya belediyeye sattığı Vatan Caddesi’ndeki arazinin park ve zemin altı otopark ile birlikte cami olarak kullanılmasına karar verdi. CHP Grup başkanvekili Ertuğrul Gülsever, bu arsayla ilgili süren bir dava olduğunu ve onun sonucunun beklenmesi gerektiğini belirterek, “Bu karar ile İBB’nin uğramış olduğu zarar aklanmış oluyor. Şu anda yaptığınız iş, FETÖ’nün ekmeğine yağ sürenlerin ona payanda olanların aklanması anlamına gelir” dedi. Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu da arazinin yanındaki parka 1 milyon 255 bin lira harcanarak 15 Temmuz Anıtı yapıldığını kaydederek, “Yeni proje ile bu yapılan anıt yıkılmakla karşı karşıya kalıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler