Okyanuslar için korkutan rapor

'Kullan-at' kültürü nedeniyle her yıl okyanusa en az sekiz milyon ton plastik giriyor. 2050 yılında okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağı öngörülüyor.

Yayınlanma: 27.04.2018 - 17:07
Abone Ol google-news

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kullan-at kültürü" nedeniyle "her yıl okyanusa en az sekiz milyon ton plastik girdiğine" dikkat çekilen raporda, "2050 yılında, okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağını tahmin ediyorlar" denildi ve şu konuların altı çizildi:

* Plastik doğada asla tamamen çözünmeyip, sadece daha küçük parçalara ayrılıyor ve okyanuslardaki plastik parçaların çoğu beş milimetreden küçük olduğu için balıklar genellikle bu parçaları fitoplanktonlarla karıştıyor.

* Bu veri ortalama miktarda deniz mahsulü yiyen herkesin, yılda yaklaşık 11 bin plastik parçacığını yediği anlamına gelirken plastik kimyasallara aşırı maruz kalmak bazı kanser türlerine, bağışıklık bozukluklarına ve obeziteye yol açabiliyor.

* Plastik kirliliği sadece deniz yaşamını etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda iklim değişikliği üzerinde de büyük etki yaratırken, plastik atık alanına gittiğinde küresel ısınmanın önde gelen nedenlerinden biri olan metan gazı salınımında artışa neden oluyor.
 
* Plastik bir petrol ürünü olması sebebiyle sadece plastik üretimi bile atmosfere sera gazlarının salınmasına yol açıyor ve bu durum tüm yaşam döngüsü boyunca iklimi etkiliyor.


Uzmanlar okyanuslardaki plastikten kurtulmak için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
 
*Plastik ürünlere ‘hayır’ deyin. Plastik tüketiminizi azaltmanın gerçekten kolay yolu, teklif edildiğinde kibarca reddetmektir. Restoran ve barlarda pipetlere hayır deme hareketi buna verilebilecek harika bir örnek.
 
*Plastik ambalajı olan ürünler satın almaktan kaçınmak ve taze ürün alırken ek plastik poşetleri reddetmek de gereksiz plastik kullanımını önlemenin kolay yollarından bir diğeri.

*Tek kullanımlık ürünlerden vazgeçin. Kısa vadeli vizyonumuzu değiştirmemiz gerekiyor.

*Kabul edelim ki, tek kullanımlık ürünler kullanmak daha pratik olabilir ama en sevdiğiniz kahve dükkanına tekrar kullanılabilir bir fincan götürmek ya da alışveriş yaparken plastik poşet yerine kumaş çanta kullanmak uzun vadede önemli bir fark yaratabilir.

*Çöp atmadan önce geri dönüşüm simgelerini kontrol edin. Plastik ürünleri geri dönüşüm kutularına atmazsak atık depolama alanlarına gider. Olabildiğince çok plastiğin atık depolama alanlarına gitmesini önlememiz gerekiyor, bu hepimizin sorumluluğu. Elektronik atıklar da bir başka önemli sorun.

*Günümüzde insanlar her birkaç yılda bir dizüstü bilgisayarlarını ve telefonlarını değiştiriyorlar ve bu 2016 yılında dünya nüfusunun 44.7 milyon ton elektronik atık üretmesiyle sonuçlandı.

*Üstelik bu atıkların sadece yüzde 20'si geri dönüştürüldü. Çöpe atmadan önce, üreticinin geri dönüşüm hizmeti sunup sunmadığını kontrol edin.

*Çevreci markalar seçmeye dikkat edin. Sürdürülebilirlik, sundukları ürün veya hizmet ne olursa olsun, birçok marka için önemli bir odak noktası haline geldi. Bu nedenle, sevdiğiniz ve aynı zamanda çevresel bir bakış açısına sahip markaları bulmak için zaman ayırın.

*Mevcut plastiklerden kurtulmak için bir araya gelin. Gelecekte plastik kullanımını azaltmak gerçekten önemli ve aynı zamanda mevcut plastik atıklarla da mücadele etmeliyiz.

*Plaj ya da su yollarının temizlendiği bir etkinlik düzenlemek, zaten ortaya çıkmış olan hasarı tersine çevirmenin harika bir yoludur.

*Bu ayrıca arkadaşlarınızı, meslektaşlarınızı ya da yerel toplulukları bu sürece dahil etme ve bu sorunla birlikte savaşmanın önemini anlamalarına yardımcı olma fırsatı yaratır.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler