Porsuk’tan mesaj: Kömürü es geç

Eskişehirliler, kömür istemediklerini bir kez daha haykırmak için Porsuk Çayı’nda buluşarak 'termik santral istemiyoruz' dedi.

Yayınlanma: 05.05.2018 - 21:30
Abone Ol google-news

Eskişehirliler, kömür istemediklerini bir kez daha haykırmak için Porsuk Çayı’nda buluştu. Tüm dünyada fosil yakıtlara karşı başlatılan Break Free (Kömürden Kurtul) hareketi kapsamında, nehirdeki teknelerden “Kömürü Es Geç” yazılı 45 metrekarelik pankart açıldı.

Dava sürüyor

Tepebaşı ilçesinde, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), tarım arazileri üzerine, “Alpu Termik Santralı ve Bu Santrala Kömür Sağlayacak Olan Rezerv Alanındaki Yeraltı Maden İşletmesi ile Kül Düzenli Depolama Tesisi” yapmak istiyor. Toprak Koruma Kurulu, termik santralın kurulmak istendiği arazinin, ‘tarım alanı’ statüsünden çıkarılmasına onay verdi. Projenin “ÇED Olumlu” kararı 6 Mart 2018’de verildi. Projenin ihalesi üç kez ertelenerek 15 Ağustos’a uzatıldı.

Bakanlar Kurulu 26 Nisan’da Tepebaşı ilçesinde Beyazaltın (Sepetçi) ve Margı mahallelerinde acele kamulaştırılma kararı aldı. Yeşil Barış Hukuk Derneği, Eskişehirliler ve birçok kurum ÇED kararının iptali için dava açtı.

Greenpeace Akdeniz’in, “Kömürü ES geç” kampanyası kapsamında hazırladığı hava modellemesi raporuna göre santralın yaratacağı hava kirliliği şehirde 3200 erken ölüme neden olacak. Greenpeace Akdeniz Kampanya Sorumlusu Deniz Bayram, “Eskişehirliler bir kez daha kömürlü termik santral istemediğini tüm dünyaya gösterdi. ÇED Olumlu Kararı’nın iptal edilerek bu projeden vazgeçilmesini istiyoruz” dedi. Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Kumru ise “Şehrin simgesel noktası olan Porsuk Nehri’nden tüm dünyaya Eskişehir’in kıymetli olduğunu ve onu kömürlü termik santralın külüne terk etmeyeceğimiz haykırdık.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler