"Asit fabrikası yapılırsa artık buralardan ne sebze yenir, ne su içilir"

Manisa’da Akhisar ile Gördes arasında çevrecilerin tepkisine karşın çalıştırılmaya başlanan nikel madeni için bin dönüm alan üzerinde sülfürik asit tesisi kuruluyor.

Yayınlanma: 18.05.2018 - 08:57
Abone Ol google-news

Ancak Dağdere ile Yeğenoba köyleri arasına planlanan tesisten bölge halkı haberdar edilmedi. Çünkü ÇED bilgilendirme toplantısına, yalnızca kendilerine “1’er kilo pasta” verilen muhtarlar götürüldü ve tutanak tutuldu.

"Asit fabrikası yapılırsa artık buralardan ne sebze yenir, ne su içilir"

 

Kapatılan Gördes Kayacık Beldesi Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu, muhtarların pastalarını aldıklarını, ancak köylüyü haberdar etmediğini söyleyerek halkın katılacağı gerçek ve yeni bir ÇED toplantısı istediklerini belirtiyor. “Burasının madenin atık deposu, kocaman bir çöplük olacağının kimse farkında değil. Bin dönüm yerin üzerine asit fabrikası yapılırsa artık buralardan ne sebze yenir, ne su içilir” diyor. Tesisin yapılacağı alanın fay hattında kaldığını, yeraltı su havzalarının da burada olduğunu kaydeden Koyunlu, “Akhisar-Devren fay hattı buradan geçiyor. Buranın yeraltı suları Akhisar ve Gördes’i, hatta İzmir’i besliyor. Ağır metaller yeraltı sularına karıştığında ne olacak” diye soruyor. Günde yaklaşık 450 ton sülfürik asit tüketen nikel madeninin bu gereksinimi, şu anda Bandırma’dan yüklenen TIR’larla karşılanıyor. Geçen aylarda bu araçlardan biri maden yolunda devrilerek “küçük çaplı bir çevre felaketine” neden olmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler