Cezaevinde çıplak arama

Silivri ve Kandıra Cezaevlerinde birçok sorun ve hak ihlali var.

Yayınlanma: 26.04.2014 - 23:20
Abone Ol google-news

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, “Cezaevlerini İnceleme Alt Komisyonu” raporunu tamamladı. CHP, Silivri ve Kandıra cezaevleri alt komisyon raporuna muhalefet şerhi koydu. CHP’nin muhalefet şerhinde, “Silivri ve Kandıra gibi cezaevlerinde hak ihlallerinin yapıldığı” kaydedildi.

Cezaevi Alt Komisyonu üyesi Veli Ağbaba, Kocaeli Kandıra Ceza İnfaz Kurumları’nda gerçekleştirilen incelemeler sonucu hazırlanan raporda, tespit edilen birçok sorun ve hak ihlalinin gerektiği gibi yansıtılmadığı ya da hiç yer verilmemiş olduğunu tespit etmelerine rağmen çözüm üretilmediğine dikkat çekti. Ağbaba, raporda; gerçekleştirilen ziyarette Kandıra F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda yapılan incelemeler sonucunda; sorun ve hak ihlalleri tespitlerini şöyle anlattı:

“Cezaevinde mahpus mektupları idarece engelleniyor. Komisyona yapılan başvurunun 21 adet olmasının asıl sebebi, hak ihlallerine ilişkin mahpuslar tarafından yazılan mektupların engellenmesidir. Bu mektupların cezaevi idaresince engellendiği iddiası mutlaka değerlendirmelidir. Kocaeli Tıp Fakültesi’nde tutuklu ve hükümlü koğuşu bulunmuyor. Ayrıca cezaevinde gece sağlık personeli bulunmadığı için acil durumlar söz konusu olduğunda zamanında müdahale edilemiyor. Beslenme koşulları yetersiz, ağır hastalar rapor bekliyor. Cezaevlerinde çıplak arama var.”

Ağbaba, ceza infaz mantığındaki sorunlar ve sıkıntılar ile cezaevindeki kötü yaşam koşullarının; çok ciddi hak ihlalleri ve insanlık dışı manzaraların doğmasına sebebiyet verdiğini de belirterek “Cezaevi ziyaretlerinde karşılaştığımız fiziki koşullar, tarafımıza aktarılan hak ihlalleri ve keyfi uygulamalar; cezaevlerinde kapsamlı fiziki yenileme projelerine ve insan haklarına dayalı bir ceza infaz sistemi reformuna ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir” dedi. Bu doğrultuda, cezaevi koşullarının insanlık onuruna yakışır bir hale getirilmesi ve adil bir ceza infaz sisteminin oluşturulması gerektiğine işaret eden muhalefet şerhinde tespitler ise şöyle sıralandı: “Cezaevinde bulunan mahpuslar birçok sosyal hak ve ortak faaliyetlerden mahrum bırakılmaktadır. Sohbet hakkından yeteri kadar faydalanamayan mahpuslar ayrıca spor ve diğer etkinlik haklarından faydalandırılmamaktadır. Raporda birçok hak ihlalinin, sorunun ve sıkıntının ciddiyetinin ve öneminin görmezden gelinmiş olmasının ve etkili çözüm önerileri getirilememiş olmasının kabul edilmesi mümkün değildir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler