CHP: Yeni soruşturma başlatılmalı... Kuryeyi Meclis’te AKP dinletmedi

Cumhuriyet’e çarpıcı açıklamalar yapan Sarraf’ın kuryesi Adem Karahan’ın soruşturma komisyonuna bilgi vermesi AKP tarafından engellendi

Yayınlanma: 18.07.2015 - 20:15
Abone Ol google-news

4 eski bakanla ilgili kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, Rıza Sarraf’ın İran’a altın sevkiyatı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan ve “TBMM Soruşturma Komisyonu’na bütün gerçekleri anlatmayı istiyorum” diyen Adem Karahan’ın dinlenmesini istedi, ancak AKP’li Başkan Hakkı Köylü bu talebi işleme almadı.

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Emre Köprülü, çalışmalar sırasında Adem Karahan’ın da bulunduğu 40’dan fazla kişinin komisyona çağrılarak tanık olarak dinlenmesini istediklerini söyledi. Ancak bu taleplerinin reddedildiğini belirten Köprülü, “Soruşturma komisyonu derinlemesine bir inceleme yapmadı. Neticesinde de herhangi bir inceleme bile yapılamadan dosya kapsamında karar verildi” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma komisyonunun çalışmaları sürerken 17 Aralık soruşturmasıyla ilgili “kovuşturmaya gerek olmadığı” yönünde karar vererek komisyonu da etki ve baskı altına aldığını vurgulayan Köprülü, Karahan’ın açıklamalarının çok önemli olduğunu, bunun yeni bir tanık ve delil kapsamında değerlendirilerek savcılık tarafından doğrudan yeni bir soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

Karahan tanık olarak dinlenmedi

Karahan’ın tanık olarak dinlenmesinin kabul edilmediğini, ancak Karahan’ın ifadesi olmadan da dosyada Yüce Divan için yeterli delil ve bulguların olduğuna dikkat çeken Köprülü, “Karahan başta olmak üzere birçok ismin çağrılmaması, eksik soruşturma yürütülmesi hukuki bir karar olmadığının açık bir göstergesidir. Savcılığın da kovuşturmaya gerek olmadığı kararı, AKP’liler tarafından Yüce Divan’a gönderilmemesine gerekçe olarak gösterildi. Şimdi yeni bir durum var, Karahan’ın açıklamaları önemlidir ve kilit isimdir. Bu noktada yapılması gereken yeni bir delil ortaya çıkmıştır, hemen savcılığın işlem başlatması gerekir” diye konuştu.

CHP’li komisyon üyesi Erdal Aksünger de, AKP’li Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün zaman olmadığı, savcılığın gerekli tahkikatı yaptığı gerekçesiyle Adem Karahan’ın da aralarında yer aldığı çok sayıda ismin tanık olarak çağrılması taleplerini kabul etmediğini söyledi.

Komisyona bilgi veren eski Emniyet Müdürü Orhan İnce, Karahan’ın kendisine “Sarraf’ın 25-30 milyar dolarlık hayali parayı yurtdışına çıkardığı, Sarraf’ın kendisini öldürmekle tehdit ettiğini, üst düzey bakan tanıdıkları olduğunu, yaptığı şikayetlerin engellendiğini” ifade ettiğini söylemişti.

Altın itiraflar

ALTUNYILDIZ AKP’DEN VEKİL SEÇİLMİŞTİ

Sarraf’ın Gana’dan getirdiği 1.5 ton altın yüklü uçağına havalimanında sorun çıkarılması üzerine eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ı devreye soktuğu iddiaları gündeme gelmişti. Çağlayan’ın özel kalem müdürü Onur Kaya’nın eski Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’ı arayarak sorunu çözmesini istediği ileri sürülmüştü.

7 Haziran seçiminde AKP’den milletvekili seçilen Altunyaldız, o dönem komisyona çağrılmış ve tanıklığına başvurulmuştu. Altunyaldız, komisyona verdiği bilgide, Onur Kaya’nın kendisini aradığını kabul etmiş, “Takdir edersiniz, Gümrük Müsteşarı pek çok konuya muhataptır. Sorunu olan herkes arayabilir, herkes bana ulaşabilir. Onur Kaya beni aradı. Böyle bir uçak geldiğini, beklediğini, bekletildiğini… Her sorunu olan vatandaşa ifade ettiğim gibi ‘Evet bakarım, ilgilenirim’ demişim doğal olarak. Sonuçta konuyu incelemeden bir şey söylemek mümkün değil. Bu olayda da arkadaşlarımdan bilgi istedim. Bu bilgi sonucunda böyle bir uçağın İstanbul’a indiği, uçakta eksik belgeler olduğu, bu belgeler nedeniyle uçağın beklediği ve belgelerin tamamlanmasıyla birlikte işlemlerin yasal çerçevesinde yürütüleceğine dair bilgi geldi. Konuyu idarenin yönetimine o haliyle bıraktık” demişti.

Komisyon üyelerinin telefon tapelerinde Kaya’nın “Bizimki de biraz önemsediği için sizi direk aradım” ifadesindeki “bizimki”nin kim olduğu sorusu üzerine Altunyaldız, “Ben sayın Çağlayan’ın olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yapmıştı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler