CHP'de üçüncü liste hazırlığı

Partide saflar netleşiyor. Adnan Keskin ‘Muharrem İnce’, Umut Oran ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ dedi. ‘Genel başkan değil, ekip değişmeli’ diyen sol grup Kılıçdaroğlu’nun listesini delmeye çalışacak.

Yayınlanma: 03.09.2014 - 22:43
Abone Ol google-news

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin yarışacağı CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı’na saatler kala, partide saflar da netleşmeye başladı. CHP’de Eski Genel Sekreter Adnan Keskin, “üstü kapalı” olarak İnce’ye destek mesajı verirken, Eski Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran, Perihan Sarı’nın da aralarında bulunduğu milletvekili ve PM üyelerinin büyük bölümü Kılıçdaroğlu’na destek kararı aldı.“Sol kanat” ise alternatif PM listesi çıkaracak.

Kurultayda Divan Başkanlığı için Grup Başkanvekili Engin Altay’ın güçlü olasılık olduğu konuşulurken, Kılıçdaroğlu’nun eski Genel Başkan Altan Öymen seçeneğini de değerlendirdiği belirtiliyor.

 

Delinmeye önlem arayışı

İki adaylı yarışın yaşanacağı CHP’de asıl savaşın ise “PM listesinde” olması bekleniyor. CHP’de gerek parti grubunun büyük bölümünün gerekse delege çoğunluğunun desteğini alacağı hesabı yapılan Kılıçdaroğlu’nun seçilmesinde sorun olmayacağına işaret ediliyor. Ancak 170 dolayında imzayla aday gösterileceği belirtilen İnce’nin, genel başkanlık yarışından 400’e yakın bir oyla çıkacağı hesabı yapılıyor. İnce’nin böyle bir oy oranına ulaşması durumunda, ikinci gün yapılacak PM seçimlerinde muhaliflerin Kılıçdaroğlu’nun listesini delmek için birlikte hareket edeceğine işaret ediliyor. Böyle bir olasılığa karşı genel merkez yönetiminden bir grup, listenin delinmesi olasılığına karşı, “blok liste”nin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Kamuoyuna “çarşaf liste” açıklaması yapan Kılıçdaroğlu’nun delinmeyi önlemek için daha dengeli bir liste de hazırlayabileceği ifade ediliyor.

 

Sol grup: Genel başkanlık sorunu yok

CHP’de genel başkanlık sorunu olmadığını ancak parti yönetiminin değişmesi gerektiğini ve CHP’nin daha “sosyal demokrat” çizgiye çekilmesi gerektiğini savunan sol grup ise alternatif PM listesi hazırlığı içinde. Aralarınde Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Perihan Sarı’nın da bulunduğu isimler, Kılıçdaroğlu’na destek bildirdirmekle birlikte, alternatif liste için çalışma yürütüyorlar. Bu konudaki koordinasyon görevini ise eski milletvekili Kenan Sönmez üstlendi. Kendisi de PM’ye aday olan Perihan Sarı, Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alacağını belirtirken, öncelikli sorunun “genel başkanlık sorunu olmadığını” belirterek, “Partinin kökleri daha derinde olan yapısal ve ideolojik sorunları vardır” görüşünü dile getirdi.

 

Eski kurmaylar bölündü

Kılıçdaroğlu’nun geçen Mayıs ayında yaptığı değişiklikte MYK dışında bıraktığı isimler ise İnce ile Kılıçdaroğlu arasında bölündü. Sarı’nın yanı sıra Umut Oran ve Gökhan Günaydın, Kılıçdaroğlu’na destek verirken, Adnan Keskin, İnce’nin yanında yer alıyor. Keskin yaptığı yazılı açıklamada “tabandaki iktidar özlemine” dikkat çekti. CHP delegelerinin ideolojik temelde büyük bir sağduyuya sahip olduğunu belirten Keskin, “Tarihsel misyonumuz bize özellikle Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra büyük sorumluluklar yüklemektedir. Önümüzdeki genel seçimler bu açıdan Türk siyasi hayatı için önemli bir dönüm noktasıdır. CHP’nin muhalefette kalmasına partimize oy veren milyonların tahammülü yoktur. Bu gerçeğin delegelerimize yüklediği sorumluluk bugün olağanüstü bir özellik kazanmıştır’’ görüşüne yer verdi.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için imza veren Umut Oran ise partide genel başkan değişimini gerektirecek bir durum olmadığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler