'Çılgın Kalabalıktan Uzak'

Seçimler, tutkular, direnç, kararlılık, aşkın doğası, özgürlük, sınıf ayrımı, sıradan toplum, güçlü birey temalarını gerçekçi bir bakışla vurgulayan Çılgın Kalabalıktan Uzak, 15 Mayıs’ta gösterimde.

Yayınlanma: 09.05.2015 - 18:44
Abone Ol google-news

The Celebration (Şölen/1998), The Hunt (Onur Savaşı/2012) filmlerinin yönetmeni, Dogma 95 akımının öncüsü Danimarkalı Thomas Vinterberg’in son çalışması İngiliz yazınının en önemli klasiklerinden Far from the Madding Crowd (Çılgın Kalabalıktan Uzak). 1874’te kaleme aldığı romanda Thomas Hardy, Victoria İngiltere’sinde bağımsız, güçlü aynı zamanda kırılgan, yaralanabilir bir kadın karakter üzerinden ataerkil, tutucu bir toplumu anlatıyor.

Döneminin dar geldiği, çağının çok ötesinde olan Batsheba Everdene (Carey Mulligan) yaşananların yetersizliğinin kişisi olmaktan çok arzularının, isteklerinin doğrultusunda yaşayan bir genç kadındır. Başına buyruk Batsheba üç erkeğin, alçakgönüllü, çalışkan, dürüst çoban Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts), coşkulu, bencil cavuş Frank Troy (Tom Sturridge), orta yaşlı zengin William Boldwood (Martin Sheen) arasında kalır. İçgüdüleriyle davranan Batsheba’ya bir çiftlik miras kalır.

Karmaşık, felsefi dramlarıyla ünlü Vinterberg bu kez klasik bir aşk öyküsüne yönelmiş: “Kitabı öylesine beğendim ki bir Thomas Vinterberg filmi yerine bir Thomas Hardy filmi yaptım. Karakterler çok güçlü. Topluma karşı çıkan bireyin duruşu beni çok cezbediyor. Bütün filmlerimde ayakta durma dirençleri olan bireyler var” diyen yönetmen kostümlü bir dönem dramasını birebir uyarlamadığını, karakterleri olabildiğince gerçekçi, ayakları yere basan kişiler olarak betimlediğini vurguluyor. Hardy’nin diyaloglarını dopdolu, zengin, uyaklı, teatral bulan Vinterberg romanın dilini günümüze uyarlamış. Senaryo, Tess of the d’Urbervilles, Great Expectations’ın (Büyük Umutlar) deneyimli senaristi David Nichols’a ait.

Görüntü yönetmeni Charlotte Bruus Christensen’le 50’lerin Hollywood yapımlarındaki Technicolor dokusunu inceleyen, Rüzgar Gibi Geçti, 1900 filmlerini izleyen Vinterberg klasik anlatımlı, 141 yıl önce yazılmasına karşın yine de evrensel kalmış öyküyü, çağdaş, öngörülü bir kadın portresiyle betimliyor.

Kendini anarşist bir yaratıcı olarak görmeyen, sezgileriyle davranan Vinterberg, insanın kırılganlığını sürekli irdeliyor. Julie Christie, Alan Bates, Terence Stamp, Peter Firth’ün oynadığı, John Schlesinger’in yönettiği 1967 tarihli, Hardy’nin epeyce belirsiz roman uyarlamasına karşın, Vinterberg kendi versiyonunu romantik bir finalle bitiriyor.

Açlık Oyunları’nın yazarı Suzanne Collins, Batsheba Everdene’den çok etkilendiği için ana kahramanına Katniss Everdeen adını koyduğunu belirtiyor.

Seçimler, tutkular, direnç, kararlılık, aşkın doğası, özgürlük, sınıf ayrımı, sıradan toplum, güçlü birey temalarını gerçekçi bir bakışla vurgulayan Çılgın Kalabalıktan Uzak, 15 Mayıs’ta gösterimde.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler