Cinsiyet dersi zorunlu olmayacak

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği zorunlu bir ders olmayabilir. Ama müfredata entegre edeceğimiz zorunlu/ seçmeli bir dersin istisnasız tüm üniversitelerde yer almasını planlıyoruz” dedi.

Yayınlanma: 08.05.2015 - 10:26
Abone Ol google-news

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı’nda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye’deki kadın rektör oranının yüzde 7.6 olmasına ilişkin, “Türkiye, kadın üst yönetici konusunda gelişmiş ülkeler ile aynı düzeyde. Ama şunu da kabul edelim kadınlarda yönetici olma isteği az” dedi. Saraç zorunlu dersle ilgili olarak ise, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği zorunlu bir ders olmayabilir. Ama müfredata entegre edeceğimiz zorunlu/ seçmeli bir dersin istisnasız tüm üniversitelerde yer almasını planlıyoruz” dedi.

Çalıştaya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam katıldı.

Emine Erdoğan konuşmasında, “şiddet uygulayan erkek zihniyetini çözümlemek gerekir. Kadın meselesi aynı zamanda bir erkek meselesi. Bu noktada üniversitelerimizden beklentimiz büyük. Toplumsal sorunları ortadan kaldıracak çözüm yolları önermek üniversitelerin meseleleridir. Herhangi bir alanda kadın ve erkek oranı eşit olsa bile kültürel ama daha önemlisi fıtri özellikler nedeniyle eşitlik bazen eşitsizliğe dönüşebiliyor” diye konuştu.

 

Cinsel taciz için mevzuat önerisi

Çalıştayda öne çıkan öneriler şöyle oldu:

- İlk ve ortaöğretimde de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersi öğrencilere verilmeli.

- Akademik ve idari personelde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin farkındalık sağlanmalı.

- Tüm üniversitelerde, şiddet ve cinsel taciz konusunda mevzuat oluşturulmalı, bir başvuru mekanizması kurulmalı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler