‘Cinsiyetler türbanla eşitlendi’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya göre toplumsal cinsiyet eşitliği için atılan en büyük adım üniversitelerde türban yasağının kalkması!

Yayınlanma: 21.05.2015 - 20:12
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı cinsiyet eşitliği sorununu türban sorunun çözülmesine bağladı.

Avcı, dün “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi”nin açılış toplantısında konuştu. Projenin önemine değinen Avcı, “MEB’de öğretmenlerimizin çok büyük bir bölümü kadın olduğu halde maalesef kadın yönetici sayımız, erkek yönetici sayımızla karşılaştırılamayacak kadar çok düşük. Burada rakam vermekten utanacağım kadar düşük” dedi. Avcı, 10 ders programı ve 80 ders kitabının proje kapsamında gözden geçirileceğini, ders kitabı seçiminde görev yapanların eğitileceğini bildirdi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin tezahür biçimleri toplumdan topluma değişebildiğini söyleyen Avcı şunları kaydetti:

‘Kutsal cinsiyet’

“Türkiye’de biz bunun, çok yakın tarihlerde, kadınlara yönelik ayrımcılığın kendi içinde de ayrıca pekiştirilmiş bir örneğini yaşadık. Giyim kuşamlarıyla farklı bir şeyi ifade etmek isteyenlerin nasıl eğitim haklarından, kamuda çalışma haklarından mahrum bırakıldıklarını yakından biliyoruz. Bu engelleri kaldırdık. Kadınlıklarını, o kutsal cinsiyetlerini kendi istedikleri gibi ifade etmek isteyenlerin önünü açtık. İyi bir şey yaptık.”

Kadın yönetici eksik

MEB’deki kadın yönetici eksikliğinin farkında olduklarını da belirten Avcı, şunları kaydetti: “Geriye doğru çok fazla başkalarını suçlayacak ifadeler kullanmak istemiyorum ama geriye doğru bunun pek çok sebebi var. Mesela başörtülü yönetici atanamaması, başörtülü kızların üniversiteye devam edememesi. Biz, cinsiyet ayrımcılığının en acımasız örneklerinden birini o üniversitelerdeki kılık kıyafet yasağında yaşadık. Okullarımızda, yöneticilerimizde, kamu çalışanlarımızda bu tür ayrımcılıkların çok üzüntü verici örneklerini yaşadık.

Şimdi onlar kalktı. O anlamda da cinsiyet ayrımcılığının önüne geçecek güzel işler yaptık.”

 

80 ders kitabı gözden geçirilecek

Avcı, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ilişkin dersin müfredata konulup konulmayacağı” sorusu üzerine, “Bizim ortalama haftada 40 saat ders yapma şansımız var. Dolayısıyla her önemli konuyu ayrı bir ders konusu haline getirme imkanımız yok. Bu tip konular ayrıca bir ders konusu olduğu zaman biraz formalite icabı yapılır hale de dönüşebiliyor. Onun için biz bunları diğer müfredatın içinde eriterek verdiğimiz zaman çok daha etkili olacağını düşünüyoruz” dedi. 10 ders programı ve 80 ders kitabının toplumsal cinsiyet eşitliği gözüyle elden geçirileceğini belirten Avcı, “Bu ne demektir? ‘10 ders programımız bu proje kapsamında üniteler içerecek şekilde tasarlanabilecek’ demektir” dedi. Avcı, hemen her derste bununla ilgili materyal bulunabileceğini belirterek, “Matematik sorusunu formüle ederken de cinsiyet ayrımcılığı yapabilirsiniz, tarih konusunu anlatırken de. Dolayısıyla bütün ders kitaplarımızın bu açıdan elden geçirilmesi gerekir” dedi.

Okullarda kullanılmak üzere kalıcı bir kılavuz hazırlanacak

* 10 pilot ildeku 40 pilot okulda durum değerlendirmesi yapılacak. Pilot iller, Batman, Erzurum, İzmir, Karaman, Malatya, Mardin, Samsun, Şanlıurfa, Sivas ve Trabzon.

 *Proje kapsamında eğitim ortamlarında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitim almış 40 rehber öğretmen, 2 bin eğitimci ve idari personele eğitim verecek ve okullarda kullanılmak üzere kalıcı bir kılavuz hazırlanacak.

* Geliştirilecek “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sertifika Programı” ile 200 kişi eğitilerek onlar aracılığı ile 60 bin öğretmen cinsiyet eşitliği konusunda bilgilendirilecek. 

* Söz konusu 10 pilot il başta olmak üzere öğrencilerin, öğretmenlerin ve ebeveynlerin eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalıklarını artırıcı bir iletişim kampanyası yürütülecek.

* Avrupa Birliği destekli proje 19 Eylül 2016’da sona erecek. Bütçesi ise 3 milyon 161 bin 500 Euro olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler